Akákoľvek manipulácia so sochou Svätopluka je barbarským činom

NETKY.SK • 7 September 2010, 07:02 • 2 min
Akákoľvek manipulácia so sochou Svätopluka je barbarským činom

Akákoľvek manipulácia so sochou Svätopluka je barbarským činom

slovakia

left justify in out

img

Akákoľvek manipulácia s jazdeckou sochou kráľa Svätopluka na Bratislavskom hrade je barbarským protislovenským činom. Vo svojom stanovisku to tvrdí strana Smer-SD, ktorá tak reaguje na dnes prezentované závery odbornej komisie, že dielo z rúk Jána Kulicha treba z nádvoria hradu presunúť.
      Hovorkyňa Smeru-SD Silvia Glendová pripomína, že na slávnostnom inštalovaní sochy sa zúčastnili traja najvyšší ústavní činitelia, bývalí prezidenti SR, predsedovia vyšších územných celkov, diplomatický zbor a široká verejnosť. "Tieto snahy nás mrzia o to viac, že aj najväčšia morálna a duchovná autorita Slovenska, kardinál Korec, označil túto sochu za požehnanie pre Slovensko," uvádza strana vo vyhlásení.
      Ako bude najsilnejší parlamentný subjekt postupovať, zatiaľ nie je známe. Jeho kroky sa totiž budú odvíjať od rozhodnutia predsedu NR SR Richarda Sulíka (SaS). Ten dnes oznámil, že všetky možnosti sú otvorené, teda aj tá, že dielo zostane na svojom mieste.
      Šéfka expertnej komisie, historička Marína Zavacká, dnes informovala, že sochu Svätopluka je potrebné presunúť. Vyplynulo to z odporúčaní komisie, ktorá dielo posudzovala z historického a umeleckého pohľadu s tým, že socha by mohla byť premiestnená na iné miesto hradného areálu, no len s podmienkou, že sa odstráni diskutabilný symbol zo štítu a zavádzajúci text z podstavca.
      Ak autor diela Ján Kulich nebude súhlasiť s týmto riešením, komisia navrhuje prevod sochy do správy Slovenského národného múzea ako svedectvo dobovej politickej inštrumentalizácie a mýtotvorby. Socha má byť vzápätí nahradená iným pomníkom Svätopluka, ktorého podoba vzíde z riadnej súťaže. Posledným variantom je vrátenie diela Kulichovi a opäť inštalácia nového po výberovom konaní. "Ktorékoľvek z navrhovaných riešení umožní, aby pomník ďalej verejné spory nevyhrocoval, ale stal sa tým, čím má byť - vedecky korektnou pripomienkou tejto výraznej osobnosti slovenských dejín," vysvetlila.
      Podľa Zavackej má socha toľko chýb, že sa dá preukázať, že nejde o sochu Svätopluka a je len verejnou dohodou, že sa bude takto nazývať. "Obsahuje aj historické prvky, ktoré sa na oblečení a výzbroji objavujú až o niekoľko storočí neskôr," konštatovala.
      Sulík uviedol, že zo strany komisie, ktorej vznik inicioval, ide len o odporúčanie a on sám sa ešte nerozhodol, aký bude osud diela. O stretnutie požiadal aj autora sochy Jána Kulicha. "Chceme otvoriť spoločenskú diskusiu, nechcem, aby moje rozhodnutie bolo urobené rýchlo a bez konzultácií. Dúfam, že k stretnutiu s pánom Kulichom aj k môjmu rozhodnutiu dôjde čoskoro," povedal.
      Šéf parlamentu si však vie predstaviť aj variant, že socha zostane v súčasnej podobe na svojom mieste. "Pripúšťam všetky možnosti, správa komisie má len odporúčací charakter," vysvetlil. Odlišný názor ako komisia má na prípadné výberové konanie na nové dielo, ktoré by malo nasledovať po možnom odstránení sochy. "Nebude ďalšia súťaž na novú sochu, a to z finančných dôvodov," uistil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies