Akadémia vied ocenila vedecké tímy a osobnosti za výsledky aj popularizáciu vedy

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 12:22 • 2 min
Akadémia vied ocenila vedecké tímy a osobnosti za výsledky aj popularizáciu vedy

BRATISLAVA - Slovenská akadémia vied dnes ocenila vedecké tímy a osobnosti SAV za významné výsledky v rôznych oblastiach výskumu a popularizáciu vedy. Slávnostné výročné oceňovanie sa konalo v Kongresovom centre Slovenskej akadémie vied v Smoleniciach. Agentúru SITA o tom informoval Stanislav Ščepán z komunikačného odboru SAV.

slovakia

left justify in out

Cenu za vedecko-výskumnú činnosť získal napríklad kolektív pracovníkov Chemického ústavu SAV pod vedením Petra Bieleho. Ocenili ich za súbor vedeckovýskumných prác "Nové mikrobiálne enzýmy degradujúce rastlinné bunkové steny". Ako informuje akadémia, ide o významný slovenský príspevok k celosvetovému rozvoju biotechnológie využitia rastlinnej hmoty. Ďalšiu cenu SAV získal kolektív pracovníkov Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV za monografiu Flóra Slovenska VI/4.

Cenu SAV získali aj Diana Duchoňová a Tünde Lengyelová z Historického ústavu SAV za výsledky vedeckovýskumnej práce zverejnené v monografii Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku. Cenu SAV za výsledky zverejnené v monografii Konfigurácie slovenského realizmu získali Marcela Mikulová, Ivana Taranenková a Peter Zajac z Ústavu slovenskej literatúry SAV a Valér Mikula z Filozofickej fakulty UK Komenského v Bratislave. Cenu SAV kolektívu mladých vedeckých pracovníkov si prevzali vedci z Ústavu materiálového výskumu SAV.

Následne SAV udelila Ceny SAV za popularizáciu vedy. Ocenenia si za vedecko-popularizačnú a vzdelávaciu činnosť prevzali Igor Broska z Ústavu vied o Zemi SAV, Miroslav Saniga z Ústavu ekológie lesa SAV a Mária Hatoková z Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Za propagáciu významu vedy a presadzovanie jej rozvoja získali ocenenie Ľubor Králik z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV a Ivica Ruttkayová z Rozhlasu a televízie Slovenska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies