Akadémia môže vydraženého Oscara získať späť za 10 dolárov

NETKY.SK • 13 August 2015, 17:09 • 2 min
Akadémia môže vydraženého Oscara získať späť za 10 dolárov

BRATISLAVA - Americká Akadémia filmových umení a vied môže získať späť sošku Oscara, ktorú vlani v júni predali dedičia zosnulého výtvarníka Josepha C. Wrighta, ak za ňu súčasnému majiteľovi zaplatí desať amerických dolárov (v prepočte asi deväť eur).

slovakia

left justify in out

Po vzájomnej dohode medzi Akadémiou a aukčným domom Nate D Sanders, ktorý sošku získal v dražbe usporiadanej spoločnosťou Briarbrook Auctions za 79 200 amerických dolárov, tak rozhodol losangeleský súd.


Predmetnú cenu udelili Wrightovi v roku 1943 za výpravu farebného filmu My Gal Sal (1942). Po jeho smrti v roku 1985 prešla do vlastníctva jeho príbuzných. Ocenenie vlani zmenilo majiteľa aj napriek tomu, že Akadémia vo svojich stanovách prísne zakazuje predávanie sošiek, pokiaľ ich držitelia alebo ich dediči neponúknu najprv za 10 dolárov Akadémii. Keďže sa tak v prípade dražby Oscara patriaceho Wrightovi nestalo, predstavitelia Akadémie sa predaj snažili zastaviť, napokon sa im to však nepodarilo. Rozhodli sa preto v tejto veci obrátiť na súd.


„Oscar je zrejme najznámejším a najprestížnejším ocenením na svete udeľovaným za umenie. Tento prípad ukázal, že Akadémia dokáže zachovať dôstojnosť a hodnotu takéhoto ocenenia tým, že dohliadne na to, aby sa z neho nestala komodita,“ vyjadril sa právnik Gary E Gans.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies