Akadémia médií nedostala akreditáciu, zamestnancom mesiace neplatí a zrejme jej hrozí koniec

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 16:51 • 2 min
Akadémia médií nedostala akreditáciu, zamestnancom mesiace neplatí a zrejme jej hrozí koniec

BRATISLAVA – Napriek vstupu súkromných investorov do Akadémie médií a následnému zabezpečeniu všetkých potrebných technických, priestorových a predovšetkým personálnych potrieb školy neprišlo ani po roku zo strany Akreditačnej komisie (AK) k prehodnoteniu jej rozhodnutí o akreditáciách.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to vysoká škola Akadémia médií v Bratislave, ktorá upozorňuje, že prišlo k narušeniu chodu inštitúcie. Predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera hovorí, že zástupcovia AK mali prísť na školu dnes. O zrušenie návštevy však požiadala samotná škola.

 

Škola vo svojom stanovisku uvádza, že investičná skupina okolo Erika Mikurčíka po vstupe do Akadémie médií zabezpečila škole vyhovujúce priestory v centre Bratislavy, pripojenie k medzinárodnej elektronickej knižnici, odborné personálne obsadenie školy, ako aj ďalšie náležitosti potrebné pre jej riadne fungovanie.

 

„Akreditačná komisia nepochopiteľne nezmenila svoje negatívne stanovisko k magisterskému študijnému programu, ktorého priznané práva navyše navrhla odňať. Rovnako odporučila našej škole pozastaviť aj akreditácie na bakalárske študijné programy. V tejto situácii nemôže Akadémia médií prijímať nových študentov, a tak prišlo k vážnemu ohrozeniu chodu školy a k narušeniu ďalších investičných plánov,“ uviedla v stanovisku poverená hovorkyňa Akadémie médií Tatiana Drančáková. Škola podľa jej slov momentálne analyzuje všetky dostupné možnosti, ako zabezpečiť študentom riadne ukončenie prebiehajúceho akademického roku.

 

Predseda AK však hovorí, že zástupcovia komisie mali dnes prísť na školu vykonať kontrolu. „Dňa 28. 4. 2017 oznámil Mgr. Erik Mikurčík, MBA, riaditeľ - štatutár AM, n. o., predsedovi AK, že z dôvodu objektívnych technických príčin nebude dňa 3. 5. 2017 možné prijať členov dočasnej pracovnej skupiny Akreditačnej komisie, a preto navrhuje návštevu v tomto termíne zrušiť,“ reagoval Fišera.

 

Škola má s akreditáciou problém od roku 2016. Ako uviedol Fišera, na základe žiadosti z ministerstva školstva AK ešte 10. 3. 2016 uskutočnila na vysokej škole overovanie dodržiavania kritérií akreditovaných študijných programov. AK vtedy zistila početné nedostatky pri plnení viacerých akreditačných kritérií. Najmä v oblasti personálneho zabezpečenia a nedostatočného priestorového, materiálneho a technického vybavenie. Akreditácia dvoch bakalárskych študijných programov sa začala 11. 4. 2016 a ukončila sa s výsledkom, že nespĺňajú kritériá.

 

Od 22. 6. minulého roku AK overovala akreditáciu aj prijaté opatrenia vysokej školy v prípade magisterského študijného programu mediálne štúdiá (v dennej aj externej forme), pri ktorom mala vysoká škola pozastavené právo. „V tomto študijnom programe nemohla vysoká škola prijímať študentov do prvých ročníkov, kým sa Akreditačná komisia nevyjadrí k správe na odstránenie nedostatkov,“ ozrejmil Fišera.

 

Aj v tomto prípade podľa neho AK skonštatovala, že vysoká škola neprijala dostatočné opatrenia a rezortu školstva navrhli príslušné práva škole odňať. Škola sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolala. Na návštevu školy mala prísť AK v práve v májovom termíne.

 

 

Zamestnanci školy nedostali niekoľko platov

 

Súkromná vysoká škola sa okrem problémov s akreditáciou trápi aj s finančnými problémami a aktuálne funguje v neštandardnom režime.

 

Podľa informácií Trend.sk dokonca nemá ani na výplaty zamestnancov. Nad fungovaním školy v budúcnosti preto visí ďalší otáznik.

Zamestnanci mali byť oboznámení s tým, že v dôsledku aktuálnej finančnej situácie a nepriaznivého vývoja procesu získania akreditácie škola nedokáže od mája ďalej zabezpečovať relevantné pracovné podmienky personálu. To by znamenalo koniec práce pedagógov a tým pádom aj celej školy.

 

Vyučujúci údajne nedostali posledné výplaty a netušia, čo bude nasledovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona