Aká voda sa pije na západnom Slovensku a čo dodávatelia nedokážu ovplyvniť?

NETKY.SK • 30 September 2020, 16:47 • 2 min
Aká voda sa pije na západnom Slovensku a čo dodávatelia nedokážu ovplyvniť?

Kvalita vody je pod veľkým drobnohľadom a vodárenské spoločnosti každodenne dbajú o to, aby všetko bolo v súlade s normami. Kto stojí za normami a kde právomoci distribútorov končia?

slovakia

left justify in out

 

Pri otázkach, či spĺňa pitná voda požadované normy, sa všetky vodárenské spoločnosti vyjadrujú, že všetko je súlade s normami. Kto však dbá o prehodnocovanie týchto noriem? „Platné normy na pitnú vodu sa pravidelne prehodnocujú a aktualizujú,“ povedala vedúca sekretariátu generálneho riaditeľa a odborných riaditeľov Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Radka Kusá.

 

Pohľad poslankyne

Poslankyňa Národnej rady SR Anna Zemanová je presvedčená, že limity na zdravotnú nezávadnosť vody, ktoré sú súčasťou prílohy vyhlášky 247/2017 Z. z,, vzhľadom k možným novým poznatkom, stále zaručujúce zdravotné neohrozenie obyvateľstva. „Áno, myslím, že nastavené limity pre vodu určenú pre ľudskú spotrebu sú nastavené dobre,“ vysvetlila poslankyňa SaS. Nedávno bol do parlamentu predložený aj návrh na testovanie ďalšej zložky, čím sa reagovalo na situáciu na Žitnom ostrove.

 

 

Limity EÚ

Zdôraznila však, že celkovo ide o záležitosť rezortu zdravotníctva. Zmena parametrov, alebo iné vylepšenie vyhlášky smerom ku tvrdšiemu stanovovaniu limitu vo vode z verejných vodovodov, aby sa tak mohlo zabezpečiť viac zdravia pre obyvateľstvo, nie je v rukách zákonodarcov. „Je to záležitosť ministerstva zdravotníctva. V súčasnosti limity korešpondujú s limitmi v EÚ,“ vysvetlila Anna Zemanová.

 

Západné Slovensko

Aj v Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti pravidelne vodu kontrolujú, i preto, aby sa zabezpečilo, že ani z potrubí sa nedostane do vody žiadny nevhodný kov. „Či voda nepreberá negatívne látky z vodovodného potrubia sa, napr. ťažké kovy sa kontroluje pravidelne podľa harmonogramu odberu vzoriek,“ zdôraznila Kusá s dôvetkom, že voda oblasti ich pôsobenia je stredne tvrdá až tvrdá.

 

 

Kvalita z Dunaja

Pozreli sme sa aj na vodu v hlavnom meste, kde má Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) k dispozícii stredne tvrdú až tvrdú vodu. „Voda z regiónu BVS pochádzajúca z vodných zdrojov v okolí Dunaja je mimoriadne kvalitná. Vo viacerých prípadoch je dokonca tak kvalitná, že nie je nutné ju technologicky upravovať, je len zabezpečená jej dezinfekcia,“ vysvetlil riaditeľ komunikácie Peter Podstupka.

 

Záhorie

Dodal, že v horšom stave je sú vodné zdroje na Záhorí (Kúty, Skalica, Holíč). Tam „je potrebné surovú vodu technologicky upravovať v úpravniach vody, aby spĺňala legislatívne požiadavky na kvalitu pitnej vody“.

 


Transparentne

Aj Podstupka zdôrazňuje, že otázka noriem a ich dostatočnosti nie je v ich kompetencii. „BVS má povinnosť vykonávať odbery a analýzy v rozsahoch určených legislatívou a o výsledkoch informuje príslušné štátne inštitúcie a prostredníctvom svojho webu aj svojich zákazníkov,“ upresnil.  
 

Bratislavské potrubia
V Bratislave dbajú aj na kontrolu potrubia a nedopustia jeho prípadnú koróziu. „BVS pravidelne kontroluje kvalitu vody nielen pri zdroji, ale aj na rôznych odberných miestach u odberateľov na vodovodnom kohútiku. Prípadné nedostatky na potrubí v správe BVS, ktoré by mali dopad na kvalitu vody by sa ukázali v rozboroch, ktoré robia akreditované laboratória BVS,“ zdôraznil.

 

 

Možný problém

Poznamenal tiež, že testy, resp. ich výsledky, sú verejnosti dostupné. Nie nad všetkým však majú úplnú moc. „Ak sa rozprávame o vplyve potrubí na kvalitu vody, tak najčastejším problémom bývajú nekvalitné rozvody vody priamo v bytových domoch, na ktoré nemá BVS žiadny dosah,“ vysvetlil riaditeľ komunikácie BVS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies