Aká časť populácie je potrebná na vytvorenie kolektívnej imunity?

NETKY.SK • 24 Júl 2020, 16:30 • 2 min
Aká časť populácie je potrebná na vytvorenie kolektívnej imunity?

LONDÝN - Hlavná vedkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhaduje, že približne 50 až 60 percent populácie by muselo byť imúnnej voči koronavírusu, aby vznikol efekt "kolektívnej imunity".

slovakia

left justify in out

Kolektívnu imunitu sa väčšinou podarí docieliť prostredníctvom očkovania a vzniká vtedy, keď je väčšina populácie odolná voči ochoreniu a blokuje tak jeho ďalšie šírenie.

 

Získanie imunity vďaka vakcíne
Štúdie z niektorých krajín tvrdo zasiahnutých pandémiou ukázali, že protilátky má aktuálne približne päť až desať percent ľudí, hoci v niektorých štátoch je to až 20 percent, uviedla v piatok expertka WHO Soumya Swaminathanová.

 

“Tým, že krajiny prechádzajú vlnami nákazy, si ľudia vytvoria protilátky a budú snáď nejakú dobu imúnni, takže budú tiež pôsobiť ako bariéry a spomaľovať šírenie vírusu," povedala lekárka.

Poukázala však tiež na to, že dosiahnutie tohto efektu prostredníctvom očkovania je oveľa bezpečnejšie, ako nechať vírus voľne sa šíriť medzi obyvateľstvom, ako tomu bolo na začiatku pandémie napríklad v prípade Veľkej Británie.

 

img

 

Ďalší experti tvrdia niečo iné

Vtedy je potrebných niekoľko vĺn nákazy a sprevádza ich vysoká úmrtnosť, akú tam pozorujeme dnes, uviedla Swaminathanová.

Iní experti dokonca odhadujú, že pre vznik efektu kolektívnej imunity by si potrebovalo vytvoriť protilátky 70 až 80 percent populácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies