Ak Žilina športovú halu nebude chcieť, Trabelssie ju zbúra

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 16:52 • 2 min
Ak Žilina športovú halu nebude chcieť, Trabelssie ju zbúra

ŽILINA - Ak Žilina nebude chcieť späť športovú halu na Bôriku, ktorú ešte v decembri 2006 predal v posledné dni svojho pôsobenia na radnici vtedajší primátor Ján Slota, podnikateľ George Trabelssie ju zbúra.

slovakia

left justify in out

V pondelok žilinské mestské zastupiteľstvo jednomyseľne zamietlo návrh veľkej výmeny majetkov medzi mestom a spoločnosťami skupiny SIRS podnikateľa Trabelssieho, ktorej súčasťou mala byť aj športová hala na Bôriku. Podľa Trabelssieho Žilina tak stratila historickú šancu zachrániť halu. „My za športovú halu nechceme žiadne zámeny, nechceme nič. Nech nám pekne vyplatia peniaze, ak ju chcú. Ak ju nechcú, nech vyslovia do krátkej doby, že ju nechcú a vtedy ju môžeme zbúrať. My daň za nehnuteľnosť (halu) budúci rok isto platiť nebudeme. Buď bude tá hala mestská, alebo nebude,“ povedal podnikateľ s tým, že za halu bez pozemkov chce 1,9 milióna eur bez DPH, teda cenu, ktorú určil Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity.

 

Primátor Žiliny Igor Choma už skôr avizoval, že ak sa mestu nepodarí získať športovú halu výmenou, postaví novú halu niekde v okolí žilinskej priehrady. Podľa Chomu by totiž postavenie novej haly mohlo stáť rovnako, ako kompletná rekonštrukcia schátranej haly na Bôriku, ktorú odhadol na 35 miliónov eur. „Musíme teraz pripraviť iné riešenia na výstavbu športového areálu alebo multifunkčnej športovej haly. Takej, ktorá by naozaj spĺňala všetky kritériá, ktoré sú dnes kladené na takéto zariadenia. Dnes sa dajú práve na takéto projekty využiť zdroje z nového programového obdobia a na toto by sme mali byť pripravení. Už sme dali urobiť nejaké základné štúdie a aj sme vyšpecifikovali niektoré pozemky, ktoré by boli vhodné. Poslancov zastupiteľstva chcem s týmto zámerom oboznámiť na septembrovom zasadnutí,“ povedal Choma. K prípadnému zbúraniu haly podnikateľom Trabelssiem dodal: „Ak dá halu zbúrať, tak ju dá zbúrať. Je v jeho majetku, s tým ja nič nespravím.“ 

 

Športovú halu na žilinskom Bôriku, ktorú Žilinčania volajú aj korytnačka, postavili v roku 1986. Hracie plochy majú 4 500 metrov štvorcových, hľadisko s tribúnami ponúka 3 200 miest na sedenie, pričom kapacitu možno rozšíriť sedadlami na hracej ploche až na 6 000 miest. V decembri 2006, deväť dní po prehratých primátorských voľbách, podpísal Ján Slota predaj športovej haly aj s pozemkami pod halou spoločnosti SIRS - Project za viac ako 112 miliónov slovenských korún (vyše 3,7 milióna eur). Od júla 2008 je hala zatvorená. „Odvtedy športová hala chátra. Je tam vylámaná palubovka, pódium, rozvody aj sedadlá v hľadisku. Všetko vybavenie a zariadenie bolo odstránené. Hala je v súčasnosti v havarijnom stave a náklady na jej opätovné sprevádzkovanie by boli niekoľkonásobne vyššie, než rekonštrukcia funkčnej haly,“ povedal Choma. 

 

Súčasťou veľkej výmeny majetkov medzi mestom a spoločnosťami skupiny SIRS podnikateľa Trabelssieho mala byť športová hala na Bôriku a pozemky okolo nej, rozostavaný športový areál na Karpatskej, parkovací dom a pozemky pod obchodným centrom Mirage, pozemky v areáli SAD a okolo ubytovne na Košickej, trolejbusové stĺpy na Májovej a tiež pozemky okolo obchodného domu Tesco. Primátor i všetci 23 prítomní poslanci sa v pondelok zhodli, že návrh podnikateľa je pre mesto nevýhodný a neprehľadný a žilinskú radnicu uznesením zaviazali, aby sa do budúcna snažila nájsť riešenia majetkových sporov s Trabelssiem, ale každého pozemku či nehnuteľnosti samostatne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies