Ak Žilina nezíska späť halu, ktorú Slota predal, postaví novú

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 13:54 • 2 min
Ak Žilina nezíska späť halu, ktorú Slota predal, postaví novú

ŽILINA - Ak Žilina nezíska späť športovú halu na Bôriku, ktorú ešte v decembri 2006 predal v posledné dni svojho pôsobenia na radnici vtedajší primátor Ján Slota, postaví novú halu niekde v okolí žilinskej priehrady.

slovakia

left justify in out

Podľa primátora Igora Chomu postavenie novej haly by mohlo stáť rovnako, ako kompletná rekonštrukcia schátranej haly na Bôriku, ktorú odhaduje na 35 miliónov eur. Navyše sa Chomovi nepáčia podmienky, ktoré si kladie súčasný majiteľ haly podnikateľ George Trabelssie. Žilina môže získať späť športovú halu len ako súčasť veľkej výmeny majetkov medzi mestom a spoločnosťami skupiny SIRS podnikateľa Georgea Trabelssieho, podmienkou, ktorá však prekáža vedeniu mesta a môže skomplikovať výmenu, je predaj mestských pozemkov okolo obchodného domu Tesco v centre Žiliny. Chomovi sa tiež nepáči cena, ktorou Trabelssie ohodnotil aktuálne schátranú a nevyužívanú halu. „Od roku 2008 športová hala chátra. Je tam vylámaná palubovka, pódium, rozvody aj sedadlá v hľadisku. Všetko vybavenie a zariadenie bolo odstránené. Nie je na mieste od pána Trabelssieho, že ju ponúka za cenu len o 600-tisíc eur nižšiu ako ju kúpil, pretože v roku 2006 kúpil funkčnú halu so všetkým vybavením, v ktorej sa dokonca ešte v roku 2007 konali majstrovstvá Európy vo volejbale. Hala je v súčasnosti v havarijnom stave a náklady na jej opätovné sprevádzkovanie by boli niekoľkonásobne vyššie, než rekonštrukcia funkčnej haly,“ povedal Choma.

 

Primátor Žiliny viackrát deklaroval, že radnica pod jeho vedením nemieni rozpredávať ďalšie mestské pozemky v centre Žiliny. Podľa Chomu nie je korektné, aby mesto predávalo ďalšie pozemky majiteľovi obchodného domu Mirage na úkor iných podnikateľov a občanov mesta. „Pretože ak dnes budeme hovoriť o predaji pozemkov okolo obchodného domu Tesco, možno o mesiac budeme hovoriť o predaji polovice Hlinkovho námestia a potom o predaji Sadu SNP. Ja si myslím, že pozemkov bolo pánovi Trabelssiemu predaných v tomto meste dosť. A keďže sa o ne vonkoncom nestará, ani nijakým spôsobom neprinášajú mestu zásadný úžitok, tak potom je tu naozaj otázka, načo mu predávať ďalšie a ďalšie pozemky,“ povedal Choma, no zároveň dodal, že akýkoľvek konečný návrh podnikateľa Trabelssieho predloží do mestského zastupiteľstva a rozhodujúce slovo budú mať poslanci. „Bude na poslancoch mesta, ako sa rozhodnú, či zvolia alebo nezvolia predaj, bude to všetko v rukách poslancov mestského zastupiteľstva. Ak zámenu majetkov zastupiteľstvo v júni neschváli, pôjdeme do intenzívnej prípravy úplne nového žilinského areálu s novou športovou halou, atletickou dráhou, plavárňou a kompletnou infraštruktúrou,“ povedal primátor Žiliny Igor Choma. 

 

Súčasťou veľkej výmeny medzi mestom a spoločnosťami skupiny SIRS podnikateľa Georgea Trabelssieho by mala byť nielen športová hala na Bôriku a pozemky okolo nej, ale aj rozostavaný športový areál na Karpatskej, parkovací dom a pozemky pod obchodným domom Mirage, pozemky v areáli SAD a okolo ubytovne na Košickej, trolejbusové stĺpy na Májovej a podľa posledného návrhu podnikateľa Trabelssieho, ktorý poslal žilinskému primátorovi začiatkom mája, aj pozemky okolo obchodného domu Tesco. Podľa Trabelssieho návrhu by spoločnosti skupiny SIRS získali pozemky okolo Tesca stojaceho na okraji Hlinkovho námestia s odkladom a len za podmienky, že do troch rokov od podpisu zmluvy kúpia aj budovu obchodného domu Tesco. Podobne podmienený by bol aj prevod pozemkov okolo športovej haly na Bôriku, ktoré by mesto získalo len v prípade, ak by do troch rokov dokázalo športovú halu opraviť a začať využívať. 

 

Športovú halu na žilinskom Bôriku, ktorú Žilinčania volajú aj korytnačka, postavili v roku 1986. Hracie plochy majú 4 500 metrov štvorcových, hľadisko s tribúnami ponúka 3 200 miest na sedenie, pričom kapacitu možno rozšíriť sedadlami na hracej ploche až na 6 000 miest. V decembri 2006, deväť dní po prehratých primátorských voľbách, podpísal Ján Slota predaj športovej haly aj s pozemkami pod halou spoločnosti SIRS - Project za viac ako 112 miliónov slovenských korún (vyše 3,7 milióna eur). Od júla 2008 je hala zatvorená. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona