Ak žiadate o pandemické nemocenské, využite elektronický formulár na stránke Sociálnej poisťovne

NETKY.SK • 6 November 2020, 17:22 • 2 min
Ak žiadate o pandemické nemocenské, využite elektronický formulár na stránke Sociálnej poisťovne

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa v piatok na svojej webovej stránke a na Ústrednom portáli verejnej správy správy (ÚPVS) slovensko.sk zverejnila elektronický formulár žiadosti o pandemické nemocenské.

slovakia

left justify in out

Je určený pre poistencov, ktorí ním v čase pandemickej mimoriadnej situácie priamo požiadajú o priznanie a vyplatenie tejto dávky. Informoval o tom v piatok špecialista komunikácie Sociálnej poisťovne Marian Škotka.

 

"Lekár rovnako ako doteraz najprv zašle do evidencie Sociálnej poisťovne za poistenca potvrdenie o jeho dočasnej pracovnej neschopnosti z dôvodu karanténneho opatrenia/izolácie. Poistenec si následne sám vyplní žiadosť o pandemické nemocenské, ktorú zašle Sociálnej poisťovni. Takto sa skráti čas vybavovania, pretože nebude potrebná ďalšia telefonická komunikácia s poistencom," ozrejmil Škotka.

Ak poistenec využíva občiansky preukaz s aktivovaným čipom, vyplní a odošle elektronický formulár  zverejnený na portáli TU. Žiadeteľ musí vyplniť Žiadosť o pandemické nemocenské. Ak poistenec nemá občiansky preukaz s aktivovaným čipom, vyplní a odošle formulár z e-Služieb Sociálnej poisťovne.

 

Mohlo by vás zaujímať: Štát bude aj naďalej vyplácať pandemický rodičovský príspevok

 

"Vyplnené formuláre sú ihneď elektronicky doručené do informačného systému Sociálnej poisťovne a vybavenie pandemického nemocenského sa takto urýchli," doplnil Škotka.

Dočasné pdf formuláre a wordové formuláre, ktoré Sociálna poisťovňa sprístupnila klientom 30. októbra 2020, a ktoré už poistenci vyplnili a zaslali pobočkám e-mailom, zostávajú v platnosti. Rovnako ich naďalej môžu využiť klienti, ktorí nemajú zriadenú elektronickú schránku na slovensko.sk alebo mobilný telefón.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies