Ak vypukne vojna na Kórejskom polostrove, región bude obrovsky trpieť

NETKY.SK • 29 Apríl 2017, 18:37 • 2 min
Ak vypukne vojna na Kórejskom polostrove, región bude obrovsky trpieť

MANILA - Lídri Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) dnes na výročnom summite na Filipínach vyjadrili "mimoriadne obavy" z napätia na Kórejskom polostrove a vyzvali Pchjongjang, aby zastavil akcie, ktoré ohrozujú mier v regióne.

slovakia

left justify in out

Severokórejské jadrové testy a územné spory v Juhočínskom mori dominovali rokovaniam lídrov 10-členného ASEAN.

 

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte, ktorý jednodňovému summitu predsedal, informoval o veľkých obavách účastníkov summitu z vypuknutia vojny na Kórejskom polostrove, ktorá by priniesla regiónu obrovské utrpenie.

 

"ASEAN musí byť silný a jednotný vo výzve ku Severnej Kórei, aby zastavila všetky provokačné akcie a vrátila sa na cestu dialógu," uviedol singapurský premiér Lee Hsien Loong.

 

Iba hodiny pred začatím summitu sa Severné Kórea pokúsila odpáliť balistickú raketu z oblasti severne od Pchjongjangu, ktorá však krátko po štarte explodovala.

 

Duterte v súvislosti s eskaláciou napätia na Kórejskom polostrove vyzval Spojené štáty a ďalšie krajiny na zdržanlivosť. Varoval pred zlým odhadom situácie, ktorý by mohol "vyústiť v katastrofu".

 

"Je na Amerike, ktorá má najväčšiu palicu, aby bola opatrná a trpezlivá," povedal na tlačovej konferencii po skončení summitu. Uviedol, že chce vyzvať amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý mu má dnes zatelefonovať, aby "nehral do rúk" severokórejského vodcu Kim Čong-una.

 

"Ten chlap (Kim) jednoducho chce zlikvidovať svet, preto je veľmi šťastný," citovala 72-ročného filipínskeho vodcu tlačová agentúra DPA. "Stále sa usmieva. Ale v skutočnosti to chce všetko skončiť."

 

Dnešná schôdzka lídrov ASEAN v Manile bola prvým z ich dvoch tohtoročných summitov, ďalší bude tiež na Filipínach v novembri. Členmi ASEAN sú Brunej, Filipíny, Indonézia, Kambodža, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Thajsko, Singapur, Vietnam.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies