Ak veziete dieťa, pozor na zimné oblečenie

NETKY.SK • 18 December 2012, 08:13 • 2 min
Ak veziete dieťa, pozor na zimné oblečenie

Ak veziete dieťa, pozor na zimné oblečenie - Radíme Deti sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky, čo platí najmä v zimnom období. Štúdia Allianz centra pre technológie (AZT) sa preto pozrela na jedno z rizík, ktoré nepriamo spôsobuje práve chlad

slovakia

left justify in out

img

Deti sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky, čo platí najmä v zimnom období. Štúdia Allianz centra pre technológie (AZT) sa preto pozrela na jedno z rizík, ktoré nepriamo spôsobuje práve chladné počasie v týchto mesiacoch, a to hrubé teplé oblečenie. Zimné bundy a hrubé svetre síce poskytujú deťom ochranu proti zime, ale zároveň predstavujú aj potenciálny hazard, keďže sťažujú ich správne pripútanie bezpečnostnými pásmi.
      Podľa štúdie AZT práve hrubé zimné bundy a svetre spôsobujú, že mnohé deti nemajú bezpečnostné pásy pripútané dostatočne pevne a blízko k telu. V prípade nehody tak bezpečnostný pás môže skĺznuť dole do brušnej časti dieťaťa a zapríčiniť životu nebezpečné poškodenia vnútorných orgánov. Štúdia preto zdôrazňuje, že pri zapínaní bezpečnostných pásov deťom je potrebné uistiť sa, aby medzi nimi a dieťaťom nezostal žiadny voľný priestor. Najlepším riešením je teda vyzliecť dieťa z kabáta ešte pred začatím cesty.
      To je v zime dôležité aj z iného dôvodu. Pri zapnutom kúrení sa auto totiž rýchlo rozohreje, čo v prípade malých detí môže znamenať ich rýchle prehriatie, ktoré si rodič nemusí uvedomiť. Taktiež nie je vhodné dieťa pripútať pásmi a následne mu obliecť zimné oblečenie, keďže v prípade nehody sa tak sťažuje a spomaľuje ich vyslobodzovanie z auta. Pre oba prípady je podľa štúdie vhodnejšie dieťa najprv vyzliecť, pripútať a následne ho hrubým zimným oblečením alebo dekou len prikryť.
      Starší výskum Allianz Centra pre technológie, ktorý sa venoval práve používaniu autosedačiek a bezpečnostných pásov v aute pri prevoze detí, ukázal, že vo vekovej skupine do 6 rokov bolo len 63 % detí primerane pripútaných bezpečnostným pásom mimo mestských oblastí a v meste iba 58 % detí.
      Výskum ďalej deklaruje, že až 40 % rodičov detí vo veku do 6 rokov nepoužíva detskú autosedačku pri preprave autom v meste alebo obci a 2 % detí nie sú chránené vôbec. Pritom riziko vážneho zranenia alebo smrti detí je pri nepoužívaní bezpečnostných prvkov sedemkrát vyššie.
      Ako sa vyhnúť týmto rizikám radí Lucia Muthová z Allianz-Slovenskej poisťovne: "Pre deti nižšie ako 150 cm vždy používajte všetky bezpečnostné prvky, i keď prekonávate len malú vzdialenosť v rámci mesta či obce. Vždy utiahnite pás pevne, aby tesne obopínal telo. Panvový pás musí byť umiestnený priamo pred panvovými kosťami. Za žiadnych okolností nesmie viesť cez brucho. Pri ramene musí byť pás umiestnený cez kľúčnu kosť – nie cez krk a nie cez ramenný kĺb. "Ak používate sedačku pre väčšie dieťa, pás musí byť vedený popod držiaky," zdôrazňuje Muthová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies