Ak v pondelok nenájdete v obchodoch niektoré druhy potravín, nečudujte sa!

NETKY.SK • 6 November 2020, 18:15 • 2 min
Ak v pondelok nenájdete v obchodoch niektoré druhy potravín, nečudujte sa!

BRATISLAVA - V pondelok môže dôjsť na Slovensku k výpadkom v zásobovaní niektorých surovín či potravín. Dôvodom je povinnosť opätovného testovania tých pracovníkov, ktorí sa pohybujú v rámci červených a zelených okresov. V prípade, že ak sa testovania nezúčastnia, bude sa na nich vzťahovať zákaz vychádzania.

slovakia

left justify in out

Upozornila na to v spoločnom stanovisku potravinárskych zväzov riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jana Venhartová. Svoje obavy vysvetlila tým, že síce vláda vytvorí podmienky pre testovanie pracovníkov v zelených okresoch od pondelka 9. novembra, pre pracovníkov logistiky je to však neskoro. Prevozy živých zvierat, surovín a rozvozy potravín sa robia totiž robia už v noci z nedele na pondelok.

 

Ohrozená logistika

Kým výrobcovia pôsobiaci v červených okresoch budú mať testovanie pracovníkov zabezpečené vo vybraných okresoch prostredníctvom druhého kola celoplošného testovania, výrobcovia zo zelených okresov podľa Venhartovej zatiaľ majú možnosť zabezpečiť pretestovanie svojim zamestnancom až od 9. novembra, čo predstavuje z pohľadu logistiky príliš neskoro.

 

img

 

"Cestovanie s cieľom absolvovania testov v červených okresoch počas víkendu nepovažujeme za vhodné riešenie s ohľadom na kapacity odberných miest a snahu o minimalizáciu pohybu medzi zelenými a červenými okresmi," podotkla Venhartová.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ Pozrite si všetky potrebné informácie týkajúce sa druhého kola celoplošného testovania. Zúčastniť sa ho môžu aj tí, ktorí sa na prvé kolo nedostavili!

 

Zásobovanie zohráva kľúčovú úlohu

Upozornila, že len z pohľadu potravinárskych podnikov a pridružených odvetví ide o stovky pracovníkov, ako sú napríklad vodiči nákladnej dopravy zabezpečujúci rozvoz surovín, tovaru a zvoz živých zvierat, servisní pracovníci či iní špecializovaní pracovníci, ktorí vykonávajú svoju činnosť v rámci celého Slovenska a vo vzťahu k zásobovaniu obyvateľstva potravinami zohrávajú kľúčovú úlohu.

 

img

 

Dodala, že potravinári plne rešpektujú prijaté opatrenia vlády, avšak upozorňujú na skutočnosť, že pre zabezpečenie plynulého zásobovania potravinami medzi okresmi je potrebné zabezpečenie možnosti testovania pracovníkov v zelených okresoch už počas víkendu, najneskôr však od nedele. Upozornila tiež, že zatiaľ nie je zverejnený zoznam odberových miest v rámci týchto okresov.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Igor Matovič a Jaroslav Naď mali negatívny výsledok na koronavírus, obaja sa už vrhli do práce pred spustením druhého kola celoplošného testovania

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies