Ak ÚRSO nezmení vyhlášku, elektráreň Nováky asi od roku 2017 odstavia

NETKY.SK • 12 September 2016, 14:20 • 2 min
Ak ÚRSO nezmení vyhlášku, elektráreň Nováky asi od roku 2017 odstavia

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne, a. s., (SE) majú výhrady k navrhovanej Vyhláške Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v elektroenergetike, varujú pred možným odstavením elektrárne v Novákoch (ENO) od nového roku. Uviedla to spoločnosť SE v zásadných pripomienkach k návrhu spomínanej vyhlášky regulačného úradu.

slovakia

left justify in out

"Ak nepríde k zmene navrhnutej vyhlášky, bude spoločnosť Slovenské elektrárne nútená odstaviť elektráreň Nováky a požiadať Ministerstvo hospodárstva SR o zrušenie povinnosti vyrábať elektrinu z domáceho hnedého uhlia vo všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ) od 1. januára 2017," spresnila spoločnosť.

 

SE zdôraznili, že prevádzkové náklady podľa návrhu vyhlášky sú variabilné náklady určené ako náklady na nákup uhlia, plus 10 %, čo predstavuje pre rok 2017 hodnotu približne 95 miliónov eur. Skutočné prevádzkové variabilné náklady, ktoré okrem paliva zahŕňajú aj náklady nevyhnutné na prevádzku elektrárne, ako sú napríklad náklady na mazut, na vodu a náklady na nákup emisných povoleniek CO2, dosahujú celkovú výšku 113 miliónov eur. Celkové náklady (fixné a variabilné náklady spolu) potrebné na prevádzku elektrárne pre rok 2017 sa pohybujú na úrovni 137,5 milióna eur.

 

Podľa SE v minulých rokoch ÚRSO na základe predkladaných ekonomických parametrov stanovil doplatok (ako rozdiel medzi nákladmi a výnosmi za predaj elektriny a podporných služieb) na úrovni 94 miliónov eur. "Už takto určený regulovaný objem finančných prostriedkov nepokrýval v plnej miere všetky skutočne vynaložené náklady na prevádzku elektrárne, ale podľa novej navrhovanej metodiky pre rok 2017 má byť výška doplatku približne iba na úrovni 70 miliónov eur," upozornili elektrárne.

 

Predpokladaná kumulatívna strata pre SE pre rok 2017 by pri takomto nastavení dosiahla asi 50 miliónov eur. "Táto suma sa pri nepriaznivom vývoji na trhu s elektrinou, potrebných investíciách a raste nákladov môže v budúcnosti ešte zvyšovať. Takto stanovená regulácia výroby elektriny z domáceho hnedého uhlia z ekonomických dôvodov neumožňuje dodržať povinnosti stanovené vo VHZ a neumožňuje ďalšiu prevádzku elektrárne Nováky," dodali SE.

 

Pre zabezpečenie zákonných povinností sa podľa SE v uplynulom období v ENO vynaložili investičné prostriedky na ekologizáciu a modernizáciu blokov v celkovej výške 35 miliónov eur. "Na ďalšiu prevádzku bude potrebné ďalšie zvyšovanie jej ekologickej úrovne v nasledujúcich rokoch ďalšie investičné prostriedky vo výške radovo desiatok miliónov eur," zdôraznili SE. Navrhnutý model uvedený v návrhu vyhlášky ÚRSO pritom podľa nich žiadnym spôsobom negarantuje návratnosť doteraz vynaloženej investície, ani plánovanej investície.

 

"Elektráreň je aj napriek vynaloženým prostriedkom na obnovu a rekonštrukciu morálne zastaraná, čím sa zvyšuje poruchovosť. Je technicky nemožné poskytovať podporné služby 10 MW celý rok. Okrem neočakávanej poruchovosti je nutné zariadenie pravidelne odstaviť pre opravy a údržbu. Pretože ÚRSO neuznáva žiadne náklady na opravu a údržbu a ani vynaložené prostriedky na investície na obnovu a rekonštrukciu zariadení, čo v konečnom dôsledku považujeme za absurdné, je v strategickom pláne spoločnosti predpokladaná dodávka elektriny v roku 2017 iba na úrovni 1200 GWh. V budúcnosti sa očakávajú čoraz dlhšie odstávky na opravy a údržbu, čo spôsobí pokles plánovanej dodávky elektriny až na úroveň 900 GWh v roku 2021. Po tomto roku sa z dôvodu technického dožitia elektrárne nepočíta s jej ďalšou prevádzkou," dodali SE.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies