Ak Sýria požiada o vyslanie ruských jednotiek, Rusko to zváži

NETKY.SK • 18 September 2015, 12:35 • 2 min
Ak Sýria požiada o vyslanie ruských jednotiek, Rusko to zváži

MOSKVA - Hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že Rusko je pripravené posúdiť žiadosť Sýrie o spoluúčasť na operácii sýrskej armády proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra RIA Novosti, Peskov spresnil, že úvahy o tom sú zatiaľ len hypotetické. Ak sa však sýrska strana na Rusko so žiadosťou o účasť na protiteroristickej operácii obráti, ruské vedenie sa ňou bude zaoberať, a to na bilaterálnej úrovni.

 

Možnosť, že by sýrske vedenie v prípade nutnosti mohlo Rusko požiadať o vojenskú pomoc, vo štvrtok pripustil sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim. Súčasne poprel tvrdenia, že v Sýrii bojujú ruské jednotky.

 

Rusko opakovane vyhlásilo, že v Sýrii sa nachádzajú jeho vojenskí špecialisti, ktorí pomáhajú tamojšej armáde s používaním výzbroje a vybavenia poskytnutého Moskvou. Ruské ministerstvo zahraničných veci i Kremeľ viackrát otvorene zdôraznili, že Rusko podporuje Damask v boji proti terorizmu.

 

Agentúra AP uviedla, že Rusko vo štvrtok, v čase stupňujúcich sa obáv z narastania jeho vojenskej prítomnosti v Sýrii, naliehalo na Spojené štáty a ich spojencov, aby sa k sýrskej vláde správali ako v partnerovi v boji proti IS.
Spojené štáty podľa Pentagónu vítajú účasť Ruska v celkovom ťažení proti IS v Sýrii a Iraku, avšak nie v prípade, ak tým dochádza k vojenskej podpore sýrskej vlády.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok na tlačovej konferencii uviedla, že Moskva je ochotná vymieňať si so Spojenými štátmi informácie o svojej vojenskej pomoci sýrskym vládnym silám prostredníctvom "príslušných kanálov", a kritizovala vládu vo Washingtone za to, že o týchto otázkach diskutuje verejne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies