Ak strany nevrátia polovicu peňazí od štátu, matovičovci pôjdu stanovať

NETKY.SK • 12 November 2011, 05:02 • 2 min
Ak strany nevrátia polovicu peňazí od štátu, matovičovci pôjdu stanovať

Ak strany nevrátia polovicu peňazí od štátu, matovičovci pôjdu stanovať

slovakia

left justify in out

img

Ak politické strany neprispejú na organizáciu marcových predčasných volieb polovicou peňazí, ktoré dostali za úspech v predchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2010, Obyčajní ľudia začnú protestne stanovať na Námestí SNP v hlavnom meste. Na dnešnom brífingu to vyhlásil líder OĽ Igor Matovič. 
Ak na Matovičovu výzvu politickí lídri nezareagujú do 17. novembra, Obyčajní ľudia v centre mesta postavia vojenskú nemocnicu. Na magistráte si už ohlásili protestné zhromaždenie, ktoré bude trvať, kým politické strany nesplnia požiadavku OĽ. "Chcem aj takýmto spôsobom vytvoriť verejný tlak na politikov a politické strany, aby si v tejto ťažkej dobe neurobili z predčasných volieb čisto ziskový biznis," zdôraznil Matovič. Na zapojenie sa do akcie vyzval aj verejnosť. Sám sa na akcii zúčastní, no na mieste nebude stále, keďže sa podľa vlastných slov musí venovať aj kampani. "Budem tam tak často, ako bude treba," reagoval na otázku, či príde, len keď na mieste budú novinárske kamery. 
Matovič pripomenul, že parlamentné strany plánujú na kampaň minúť asi sedem miliónov eur, ale od štátu majú dostať 20 miliónov eur. Pred rokom a pol podľa neho dostali 15 miliónov eur. "Ak nezmeníme výšku príspevku za organizáciu predčasných volieb, tak politickým stranám sa oplatí schvaľovať každý rok predčasné voľby, lebo každým rokom zarobia pol miliardy korún do svojich straníckych kás," podčiarkol. Strana Smer by napríklad podľa Matoviča mala dostať osem miliónov eur, no deklaruje, že na kampaň minie dva milióny eur. Líder OĽ však verí, že politici "sa uvedomia" a stanovačka sa nebude musieť organizovať. 
Vrátenie polovice peňazí, ktoré dostali strany od štátu, považujú matovičovci za svoju druhú podmienku, aby podporili štátny rozpočet. Prvou bolo zmrazenie platov politikov, kým neprestane rásť štátny dlh. Koalícia momentálne hľadá riešenie, ako to zrealizovať. "Politické strany sa nebudú chcieť vzdať príspevku na voľby a nájdu si cestičku, ako podporiť rozpočet aj bez nás," vyhlásil Matovič. Údajne počul o dohode s predsedom národniarov Jánom Slotom, takže SNS by podľa Matoviča mohla pomôcť koalícii podporiť rozpočet podobne ako "záhadne" nedávno podporila štyri kľúčové koaličné zákony. 
"Keď politické strany uznajú, že nám chcú umožniť takúto predvolebnú kampaň, tak nám v tom pomôžu," reagoval Matovič na otázku, či stanovačku možno považovať za začiatok ich predvolebnej kampane. Obyčajní ľudia pred voľbami stavia na alternatívny "guerilla" marketing, keďže do diskusných relácií sa podľa lídra hnutia nedostanú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies