Ak Sprint kúpi T-Mobile, bude vraj musieť znížiť ceny

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 09:52 • 2 min
Ak Sprint kúpi T-Mobile, bude vraj musieť znížiť ceny

WASHINGTON - Ak spoločnosť Sprint prevezme T-Mobile US, mohla by ušetriť sumu až do 6,6 mld. USD na prevádzkových nákladoch sietí a vybavení.

slovakia

left justify in out

Firma však bude musieť podľa analytikov znížiť ceny služieb. Spoločnosť Sprint z 80 % patrí japonskej spoločnosti Softbank, ktorej šéfom je Masajoši Son. Pod jeho vedením Sprint váha s tým, aby znížila svoje ceny. Pokles príjmov by sa totiž podľa analytikov prejavil na cene akcií. Tie od 12. decembra minulého roku posilnili o osem percent, keďže sa objavili špekulácie o prevzatí T-Mobile.

 

"Myslím, že si uvedomuje, že je medzi dvoma mlynskými kameňmi. Sprint má ceny príliš vysoko, ak však ceny zníži, akcie oslabia,“ povedal analytik Craig Moffett zo spoločnosti MoffettNathanson. Cenový nesúlad existuje aj medzi spoločnosťami Sprint a T-Mobile. Kým zákazník spoločnosti Sprint zaplatí za služby priemerne 62 USD za mesiac, zákazníci spoločnosti T-Mobile platia 50 USD mesačne. 

 

Objavujú sa však aj ďalšie prekážky. Spoločnosti totiž môžu mať problém získať súhlas regulačných úradov. Americká Federálna komisia pre telekomunikácie (FCC) opakovane uviedla, že chce na trhu udržať štyroch významných hráčov. FCC už v roku 2011 zamietla ponuku spoločnosti AT&T na odkúpenie T-Mobile. 

 

Spoločnosť Sprint sa už dohodla na kúpe spoločnosti T-Mobile US. Hodnota transakcie predstavuje 32 mld. USD, keďže firma Sprint súhlasila, že za jednu akciu spoločnosti T-Mobile US zaplatí 40 USD. Významným akcionárom v spoločnosti T-Mobile US je firma Deutsche Telekom, ktorá vlastní 67 % akcií. SoftBank a Deutsche Telekom budú musieť ešte rokovať aj o detailoch financovania. 

 

Súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group je spoločnosť Slovak Telekom. Jej majoritným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom AG s podielom 51 % akcií. Slovenská republika zastúpená Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky vlastní 34 % akcií a Fond národného majetku Slovenskej republiky 15 % akcií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies