Ak sa vytvorí banková únia eurozóny,Londýn chce záruky pre svoj sektor

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 10:47 • 2 min
Ak sa vytvorí banková únia eurozóny,Londýn chce záruky pre svoj sektor

Ak sa vytvorí banková únia eurozóny,Londýn chce záruky pre svoj sektor - Svet Ak sa eurozóna rozhodne pre vytvorenie bankovej únie, Británia bude požadovať opatrenia na ochranu svojho finančného sektora. Povedal to dnes britský minister financií George Os

slovakia

left justify in out

img

Ak sa eurozóna rozhodne pre vytvorenie bankovej únie, Británia bude požadovať opatrenia na ochranu svojho finančného sektora. Povedal to dnes britský minister financií George Osborne. V rozhovore pre BBC Radio 4 Osborne zároveň vyzval menový blok, aby použil svoj záchranný fond na rekapitalizáciu španielskych bánk.

"Británia v žiadnom prípade nebude súčasťou bankovej únie eurozóny," povedal Osborne. "Očakávam, že Británia bude žiadať určité opatrenia (na ochranu svojho finančného sektora), ak by k vytvoreniu takejto únie v eurozóne došlo," dodal len pár hodín pred dnešným stretnutím britského premiéra Davida Camerona s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne, kde chcú prerokovať riešenie dlhovej krízy v eurozóne.

Britskej vláde ide najmä o ochranu záujmov svojho finančného centra známeho ako City of London, ktoré je dôležitým zdrojov príjmov do štátnej pokladnice.

Británia je v súčasnosti v komplikovanej diplomatickej pozícii. Názory a rady Londýna v otázkach riešenia dlhovej krízy v eurozóne nebývajú vždy vítané, keďže Británia nie je členom eurozóny. Britov však problémy menového bloku zaujímajú, keďže vývoj ich ekonomiky je závislý od vývoja v eurozóne, kľúčového obchodného partnera Británie.

"Čo sa týka najnovších udalostí, je jednoznačné, že Španielsko musí reštrukturalizovať svoj bankový systém a na to potrebuje zdroje," dodal Osborne. Podľa neho by dočasný a neskôr vytvorený trvalý euroval, ktoré eurozóna vytvorila s cieľom pomôcť bankovému sektoru, mal Brusel (v prípade Španielska) aj využiť. "Práve banky sú jedným zo slabších článkov celého systému a eurozóna doteraz príliš dlho tolerovala existenciu slabých a podkapitalizovaných bánk," dodal Osborne.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies