Ak sa Škótsko oddelí, bude treba zmeniť britskú vlajku

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 15:39 • 2 min
Ak sa Škótsko oddelí, bude treba zmeniť britskú vlajku

LONDÝN - Keďže výzor vlajky Spojeného kráľovstva nie je uzákonený, nik nevie, kto by mal byť za zmenu zodpovedný.

slovakia

left justify in out

Osemnásteho septembra rozhodnú Škóti v referende o svojej samostatnosti. Zatiaľ, čo sa už dlhší čas hovorí o politických a ekonomických následkoch odtrhnutia sa od Británie, teraz sa dostala na povrch aj otázka britskej vlajky známej pod menom Union Jack. Mnohí experti tvrdia, že po odchode Škótska vlajku nebude treba meniť, keďže jej výzor nie je nikde uzákonený, uvádza v pondelok rakúsky denník Der Standard.

 

Union Jack existuje vo svojej terajšej podobe od roku 1801, je to vlajka prezentujúca Anglicko, Írsko a Škótsko, Wales na vlajke nikdy nebol zastúpený. Na vlajke je anglický červený kríž na bielom podklade, škótsky biely kríž na modrom podklade a írsky červený kríž. Keďže aj v samostatnom Škótsku bude na čele štátu kráľovná, je možné, že vlajka zostane nezmenená. Buckinghamský palác o veci nevie rozhodnúť a preto problém posunul na ministerstvo kultúry, ktoré sa zasa podľa BBC obrátilo na úrad premiéra. Keďže však výmena vlajky by stála veľkú sumu peňazí, je možné, že všetko zostane po starom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona