Ak sa potvrdia podvody zo Soči, Rusov stihnú tresty MOV

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 13:23 • 2 min
Ak sa potvrdia podvody zo Soči, Rusov stihnú tresty MOV

LONDÝN - Federácie všetkých ruských športov čaká dištanc, ak sa potvrdia obvinenia zo štátom riadenej manipulácie s antidopingovými vzorkami počas zimných olympijských hier 2016 v Soči.

slovakia

left justify in out

Uviedol to prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. "Ide o novú šokujúcu dimenziu dopingu v športe a kriminálny čin presahujúci hranice predstavivosti," vyhlásil nemecký líder olympijského hnutia. V prípade, že sa tvrdenia bývalého riaditeľa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova ukážu ako pravdivé, budú padať doživotné zákazy štartu na olympijských hrách, tvrdé finančné sankcie a suspendácie či úplné vylúčenia celých národných federácií namočených športových odvetví, ako sa stalo v prípade ruskej atletiky.


Rodčenkov, ktorého odvolali po prevalení atletického škandálu s krytím pozitívnych prípadov, americkému denníku The New York Times vylíčil, čo sa dialo v zákulisí ZOH 2014. Priznal vlastný podiel na manipuláciách so vzorkami a uviedol, že pri podvodoch mu asistoval neznámy muž, zrejme príslušník ruských bezpečnostných zložiek.

 

Podľa Rodčenkova so vzorkami športovcov manipulovali tak, že im odobrali čistý moč ešte pred začiatkom ZOH a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódovky či dojčenskej vody. Počas hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne. Rodčenkov tvrdí, že musí osobne dohliadnuť na opätovné testovanie vzoriek, pretože on s nimi predtým manipuloval a presne vie, o ktoré odbery išlo. Navrhuje, aby sa všetko zdokumentovalo na kameru a dostalo sa transparentným spôsobom na verejnosť.


MOV v utorok oznámil, že 31 športovcov v šiestich odvetviach neprešlo opakovanou analýzou 454 vzoriek odovzdaných na olympijských hrách 2008 v Pekingu. S nemenovanými účastníkmi podujatia, ktorí pochádzajú z 12 rôznych krajín, začal disciplinárne konanie. Momentálne sa čaká na výsledky 250 testov vzoriek z OH 2012 v Londýne.

 

V najbližšom čase tiež MOV plánuje nariadiť systematický návrat k dvom ostatným OH - testom podrobí vzorky všetkých medailistov, ako aj tých súťažiacich, ktorí by sa posunuli na pódiové umiestnenie v prípade diskvalifikácie súperov. MOV tiež požiadal Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) o dôkladné vyšetrenie obvinení z manipulácie so vzorkami ruských športovcov počas ZOH 2014 v Soči. Laboratórium v Lausanne by malo v súčinnosti s WADA najmodernejšími postupmi opätovne testovať všetky vzorky z ruského dejiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies