Ak sa nenájde na potrestanie poslanca dosť hlasov, konanie sa má zastaviť

NETKY.SK • 8 September 2015, 12:04 • 2 min
Ak sa nenájde na potrestanie poslanca dosť hlasov, konanie sa má zastaviť

BRATISLAVA - Disciplinárne konanie voči poslancovi NR SR sa má automaticky zastaviť zo zákona, ak Mandátový a imunitný výbor NR SR nedokáže nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných poslancov schváliť trest ani zastavenie konania. S novým postupom počíta návrh novely rokovacieho poriadku od Petra Pellegriniho, Miroslava Číža a Jany Laššákovej (všetci Smer-SD), ktorí právnu normu predložili na septembrovú schôdzu parlamentu.

slovakia

left justify in out

Trojica zákonodarcov chce takto riešiť otázku ukončenia takýchto disciplinárnych konaní v prípade, že návrh uznesenia nezíska potrebnú väčšinu. Doterajšia prax výboru totiž bola podľa Smeru-SD taká, že väčšina disciplinárnych konaní sa neskončila prijatím uznesenia. To sa však nepovažovalo za rozhodnutie vo veci.

 

Člen zákonodarného zboru podlieha disciplinárnej právomoci národnej rady za výroky pri výkone funkcie poslanca prednesené v NR SR alebo v jej orgáne, za porušenie zákazu hlasovať za iného poslanca a za závažné porušenie poslaneckého sľubu. Disciplinárne konanie sa začína v mandátovom a imunitnom výbore, pričom návrh na jeho začatie môže podať orgán NR SR alebo iný poslanec. Mandátový a imunitný výbor môže začať disciplinárne konanie aj na základe vlastného uznesenia.

 

Novela Pellegriniho, Číža a Laššákovej počíta aj s vyššími pokutami. Za výrok, ktorým poslanec urazí iného člena snemovne či niektorého z ústavných činiteľov a odmietne sa mu ospravedlniť, má hroziť pokuta do 1000 eur. Doteraz to bolo maximálne asi 166 eur (zákon aktuálne hovorí o pokute 5000 Sk). Tisíceurová pokuta a pokarhanie bude možné aj v prípade hlasovania za iného poslanca. Pri potvrdení závažného porušenia poslaneckého sľubu alebo hlasovania za iného poslanca výbor plénu odporučí, aby poslancovi navrhlo vzdať sa mandátu.

 

Novinkou v rokovacom poriadku má byť Etický kódex. Ten upravuje princípy a pravidlá správania sa poslanca. Jeho účelom má byť podpora dôvery verejnosti v čestnosť a dôveryhodnosť práce poslanca a stanovenie základných etických limitov pre konanie členov zákonodarného zboru. Za jeho porušenie bude hroziť pokuta do 500 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona