Ak sa ministri nedohodnú, Tsípras chce mimoriadny summit EÚ

NETKY.SK • 20 Február 2015, 19:10 • 2 min
Ak sa ministri nedohodnú, Tsípras chce mimoriadny summit EÚ

BRUSEL - Grécky premiér Aléxis Tsípras požiadal predsedu Európskej rady Donalda Tuska, aby bol pripravený zvolať na nedeľu mimoriadny summit lídrov Európskej únie v prípade, že ministri financií eurozóny neschvália žiadosť Grécka o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe.

slovakia

left justify in out

Ak ministri nepodporia návrhy Grécka, Tsípras podľa vlastných slov chce, aby sa nimi únia zaoberala na najvyššej úrovni. Tusk povedal, že zatiaľ summit EÚ zvolať neplánuje. Lídri únie už dali predtým jasne najavo, že dávajú prednosť vyriešeniu gréckeho problému na úrovni ministrov.

 

Grécko vo štvrtok požiadalo o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe a zaviazalo sa, že uzná všetky svoje dlhy a nepodnikne jednostranné kroky, ktoré by ohrozili dohodnuté fiškálne ciele. Podľa dokumentu, ktorý získala agentúra Reuters, grécke inštitúcie uznávajú finančné záväzky voči všetkým svojim veriteľom, takisto aj štát svoj zámer spolupracovať s partnermi, aby sa zabránilo technickým prekážkam v rámci dohody. 

 

Agentúra Reuters medzitým informovala, že začiatok krízových rokovaní ministrov financií 19-člennej eurozóny v Bruseli sa posunul na 16:30 SEČ. Zástupcovia Grécka, eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) tak dostanú viac času na predbežné konzultácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies