Ak sa cena ropy nezvýši, do piatich rokov padne Saudská Arábia na dno

NETKY.SK • 22 December 2015, 12:23 • 2 min
Ak sa cena ropy nezvýši, do piatich rokov padne Saudská Arábia na dno

RIJÁD - Obyvatelia Saudskej Arábie, ktorá je najväčším vývozcom ropy na svete, žijú ešte v blahobyte. Časy bezstarostného míňania peňazí sa však môžu onedlho pominúť. Už o päť rokov, ak sa nič nezmení na súčasnej nízkej cene ropy, kráľovstvu hrozí bankrot. Informuje o tom nemecký spravodajský televízny kanál N24.

slovakia

left justify in out

Poklesom ceny ropy trpí Rijád takmer rovnako ako iné krajiny, ktoré závisia hlavne od jej vývozu. Štátny rozpočet spotrebúva takmer 90 % príjmov za jej predaj.

 

Krajine hrozí, že v tomto roku dosiahne schodok rozpočtu 21 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na budúci rok by mal byť len o 2 % nižší. Medzinárodný menový fond (MMF) na tieto hrozby už upozornil, hoci bezprostredné finančné nebezpečenstvo nehrozí. Kráľovstvo má devízové rezervy 730 miliárd USD (673,68 miliardy eur). Umožňujú mu, aby pokračovalo v súčasnej ropnej politike. Napriek poklesu ceny ropy sa zdráha znížiť jej dennú ťažbu. Nechce totiž pripustiť, aby na medzinárodnom trhu stratilo terajší podiel a dalo sa na ňom obmedziť krajinami, ktoré ťažia ropu spod bridlíc, konkrétne Spojenými štátmi.

 

Ako dlho vydrží Rijád cenovú vojnu? Tento rok sa rezervy krajiny znížili o 70 miliárd USD. MMF ho však upozorňuje, že do piatich rokov môže byť na dne. Už sa dostal do horšej situácie než iné krajiny Perzského zálivu. V krajine rastie nespokojnosť, množia sa sociálne konflikty. Absolventi vysokých škôl sa nemôžu zamestnať. Nezamestnanosť mladých sa odhaduje na 30 %.

 

Šéfka MMF Christine Lagardeová počas návštevy Rijádu začiatkom novembra upozornila na to, že pokles ceny ropy zvýšil naliehavosť reforiem v krajine. Hovorí sa už o tom, že by sa mali znížiť dotácie na energie. Teraz dosahujú ročne 35 miliárd USD. Mala by sa posunúť do budúcnosti aj realizácia niektorých veľkých infraštruktúrnych projektov.

 

Monarchie v Perzskom zálive by mali najmä teraz po parížskej konferencii o ochrane klímy planéty pochopiť, že model predaja ropy nie je už ktovieakým nosným podnikateľským modelom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona