Ak sa Američania z Afganistanu nestiahnu, stane sa ich cintorínom

NETKY.SK • 22 August 2017, 10:50 • 2 min
Ak sa Američania z Afganistanu nestiahnu, stane sa ich cintorínom

KÁBUL - Afganské militantné hnutie Taliban dnes vyhlásilo, že bude bojovať do "posledného dychu". Takto reagovalo na prejav prezidenta USA Donalda Trumpa, v ktorom ohlásil novú stratégiu pre Afganistan.

slovakia

left justify in out

Taliban vo vyhlásení varoval, že ak sa Američania z Afganistanu nestiahnu, stane sa ich cintorínom. Sľúbil, že bude pokračovať vo svätej vojne s plným odhodlaním, kým z krajiny neodíde posledný americký vojak.

 

Donald Trump v noci nadnes v prejave k národu povedal, že cieľom novej stratégie pre Afganistan je zničiť teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát a zabrániť Talibanu, aby sa zmocnil krajiny.

 

Očakávalo sa, že Trump oznámi zvýšenie počtu vojakov v Afganistane o 4000 mužov, vyhlásil však, že nebude hovoriť o "počte vojakov alebo o našich plánoch ďalších vojenských aktivít".

 

Trump sa vyjadril, že raz by sa im v Afganistane mohlo podariť uzavrieť politický mier s Talibanom.

Prezident tiež plánuje zefektívniť boj proti Islamskému štátu a al-Káide. "Potrebujú vedieť, že sa nemajú kam ukryť - neexistuje miesto, kam by nedosiahli ruky Ameriky," povedal a vyzval Indiu, aby pomohla v boji proti islamským extrémistom.

Trump nalieha aj na Pakistan, pričom uviedol, že USA už nebudú tolerovať, že krajina militantom ponúka "úplné bezpečie". Zástupcovia pakistanskej armády však tieto slová odmietli.

Naopak, z Trumpovho postoja sa tešia afganská vláda i britský minister obrany Michael Fallon. "Musíme v Afganistane vydržať až do konca a pomôcť s budovaním tamojšej krehkej demokracie a zredukovať teroristickú hrozbu voči západnému svetu," vyhlásil Fallon.
 

Američania majú momentálne v Afganistane približne 8500 vojakov. Vojenskú inváziu spustili po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies