Ak sa absolvent stane SZČO, povinnosť platiť do SP sa mu posúdi až o rok

NETKY.SK • 31 Máj 2011, 08:28 • 2 min
Ak sa absolvent stane SZČO, povinnosť platiť do SP sa mu posúdi až o rok

Ak sa absolvent stane SZČO, povinnosť platiť do SP sa mu posúdi až o rok

slovakia

left justify in out

img

V prípade, ak sa absolvent rozhodne po skončení štúdia pre založenie živnosti, v prvých mesiacoch nemá voči Sociálnej poisťovni (SP) povinnosti. Povinné nemocenské a dôchodkové poistenie totiž vzniká od júla toho roka, keď v roku predchádzajúcom presiahne zákonnom stanovenú hranicu.
      "To znamená, že ak absolvent štúdia začne vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť kedykoľvek v období po ukončení štúdia do konca roka 2011, jeho povinnosti voči Sociálnej poisťovni sa začnú posudzovať až od 1. júla 2012," vysvetlila pre TASR Jana Hrabková z komunikačného odboru SP.
      Ako ďalej upozornila, rovnaké podmienky platia pre absolventov stredoškolského aj vysokoškolského štúdia. "Ukončenie štúdia prináša pre študentov dôležité momenty, v ktorých by mali poznať svoje povinnosti voči Sociálnej poisťovni, aby predišli problémovým situáciám," uzatvorila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona