AK RPR: Reklama s modelkou, ktorá má hlavu v krbe, je dehonestujúca a sexistická

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 16:40 • 2 min
AK RPR: Reklama s modelkou, ktorá má hlavu v krbe, je dehonestujúca a sexistická

BRATISLAVA - Piate zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (AK RPR) sa konalo 22. mája. AK RPR ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posudzovala sťažnosti na 13 reklám s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedla výkonná riaditeľka RPR Eva Rajčáková.
     

Arbitrážna komisia na tomto zasadnutí konštatovala porušenie etického kódexu v jednom prípade. Išlo o internetovú reklamu "Hľadáte krbovú vložku?" od spoločnosti ZEN – Zelená energia.

     

"Rada dostala sťažnosť od fyzickej osoby, ktorá namieta voči vizuálu reklamy umiestnenej na Facebook fan page spoločnosti ZEN- Zelená energia, s.r.o. Sťažovateľ považuje vizuál reklamy, na ktorom je vyobrazená modelka s hlavou v krbe za urážajúci a sexistický," uviedla Rajčáková. 
     

AK RPR po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť je opodstatnená a reklama je v rozpore s pravidlami etického kódexu.
     

"AK RPR v danom prípade uznala námietky sťažovateľa a zastáva názor, že využitie predmetného zobrazenia nie je v súlade s cieľom reklamy, ani s produktom, ktorý zadávateľ prostredníctvom reklamy propaguje, teda vykurovaciu techniku, krby a krbové vložky," uvádza Rajčáková. 
     

"Zobrazenie modelky vrátane jej polohy a štylizácie považuje AK RPR za degradujúce a dehonestujúce a v rozpore so všeobecnými normami mravnosti a slušnosti, ako aj podmienkami, ktoré Kódex na zobrazenie ľudského tela v reklame kladie, a preto vyhodnotila reklamu ako porušujúcu Kódex a sťažnosť ako opodstatnenú," uzatvára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies