Ak Radičová ustúpi v kauze "Hayekovci", pre Smer sa stane iba hovorkyňou

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:09 • 2 min
Ak Radičová ustúpi v kauze "Hayekovci", pre Smer sa stane iba hovorkyňou

Ak Radičová ustúpi v kauze "Hayekovci", pre Smer sa stane iba hovorkyňou

slovakia

left justify in out

img

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa domnieva, že ak premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) ustúpi v kauze "Hayekovci", ukáže, že nemá vo vládnej koalícii silnú pozíciu. V prípade, že štátni tajomníci Martin Chren (SaS) a Ivan Švejna (Most-Híd) zostanú na svojich pozíciách, najsilnejšia opozičná strana bude predsedníčku vlády vnímať iba ako hovorkyňu "zlepenca" pravicových strán.
Fico na stretnutí s novinármi uviedol, že na dnešnej Koaličnej rade sa ukáže, či na čele vlády stojí slaboch alebo človek, ktorý si uvedomuje silu svojej pozície a vie ju aj prejaviť. "Ak pani premiérka neodvolá štátnych tajomníkov a nevyvodí zodpovednosť vo vzťahu k ministrovi hospodárstva za tento neuveriteľný príklad klientelizmu a konfliktu záujmov, stratí akúkoľvek úctu strany Smer-SD," vyhlásil Fico.
Zároveň sa domnieva, že premiérka sa dostala do neriešiteľnej situácie a zdá sa, že ustupuje. Ak nevytvorí tlak na politické strany, ktorých sa kauza týka, tak "potom morálne výkriky vyzerajú byť mimoriadne smiešne". Zdá sa mu, že varovanie predkov "kto druhému jamu kope, sám do nej spadne" sa v prípade novej vlády napĺňa.
Táto kauza by sa pritom podľa Fica nemala dlho naťahovať. Hlavnou témou dnešných dní je totiž to, ako sa správa a aké rozhodnutia prijíma nová vládna koalícia. "Vláda bude v stredu prijímať celý rad vážnych návrhov zákonov, ktoré sa dotýkajú štátneho rozpočtu," pripomenul šéf Smeru-SD s tým, že jeho strana sa tomu bude do detailov venovať.
Strany SaS a Most-Híd trvajú na tom, že ich štátni tajomníci zo svojich funkcií neodstúpia. Predsedovia Richard Sulík (SaS) a Béla Bugár (Most-Híd) si totiž nemyslia, že štátna zákazka spoločnosti Hayek Consulting v čase, keď jej spolumajitelia Chren a Švejna už pôsobili ako štátni tajomníci, je dôvodom na to, aby tak urobili.
Tento postoj mienia lídri tlmočiť aj Radičovej, ktorá v Chrenovom a Švejnovom konaní naopak vidí konflikt záujmov. Lídri strán majú o tejto téme diskutovať na dnešnej Koaličnej rade.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies