Ak príde brexit, rokovania s Britmi povedie slovenské predsedníctvo EÚ

NETKY.SK • 25 Február 2016, 13:22 • 2 min
Ak príde brexit, rokovania s Britmi povedie slovenské predsedníctvo EÚ

BRATISLAVA - Britské referendum o zotrvaní v Európskej únii (EÚ) sa bude konať krátko pred začiatkom slovenského predsedníctva únie od 1. júla. Jeho výsledok sa tak bude v plnej miere týkať aj slovenskej diplomacie, povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV šéf ekonóm Sberbank Europe Vladimír Vaňo.

slovakia

left justify in out

"Boli by sme krajinou, ktorá by s Britániou začala rokovať, ako by si aj mimo Európskej únie zachovala prístup na spoločný trh," upozornil Vaňo. Polovica britského vývozu smeruje na trhy EÚ. Vystúpenie z EÚ by síce pre Veľkú Britániu znamenalo zníženie nákladov o 9 %, ale negatívne dôsledky na britskú ekonomiku a jej kredibilitu by boli rádovo vyššie. "Londýn je finančnou centrálou pre celý polmiliardový trh EÚ. V prípade brexitu by sa to zmenilo a Londýn by o túto pozíciu prišiel," zdôraznil Vaňo.

 

Brexit by znamenal aj sťaženie prístupu na spoločný európsky trh, stratu vplyvu na rozhodovanie únie, či turbulencie na finančných trhoch. "Libra je najslabšia od roku 2009 a mohla by sa ďalej oslabovať. Ten priestor sa odhaduje na 20 %, a tým by sa libra dostala na úroveň 80. rokov minulého storočia, keď mala britská ekonomika problémy. Obmedzil by sa prílev migrantov, ktorý je ročne asi 200.000, ale sú dôležití, pretože zapĺňajú menej atraktívne pracovné miesta v ekonomike. Brexit by mohol byť aj koncom Spojeného kráľovstva, pretože odporcovia brexitu sú z geografického hľadiska vo väčšine v Severnom Írsku aj v Škótsku," vysvetlil slovenský ekonóm.

 

Pre slovenskú ekonomiku by nebol bezprostredný vplyv brexitu veľmi výrazný. "Brexit by sme pocítili sprostredkovane, cez eurozónu, lebo jej dvomi najdôležitejšími obchodnými partnermi sú USA a Veľká Británia. Rovnako by bolo pre nás negatívom, keby brexit spustil v EÚ proces jej dezintegrácie," dodal Vaňo.

 

Britská vláda rozhodla v sobotu (20.2.), že referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii sa uskutoční 23. júna. Stalo sa tak po tom, ako sa lídri EÚ v piatok dohodli na úprave vzťahov medzi Londýnom a Bruselom na základe požiadaviek premiéra Davida Camerona.

 

Veľká Británia je členom únie od roku 1973, vtedy sa však toto zoskupenie ešte nazývalo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS). Briti už v roku 1975 veľkou väčšinou rozhodli v referende o zotrvaní v EHS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies