Ak prezident odvolá vládu, nastane otázka, kto pôjde na summit EÚ

NETKY.SK • 19 Október 2011, 21:33 • 2 min
Ak prezident odvolá vládu, nastane otázka, kto pôjde na summit EÚ

Ak prezident odvolá vládu, nastane otázka, kto pôjde na summit EÚ - Politika Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) tvrdí, že jej účasť na summite Európskej únie (EÚ) v nedeľu 23. októbra je očakávaná ako samozrejmosť a nevie si predstaviť, ako by Slovenská r

slovakia

left justify in out

img

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) tvrdí, že jej účasť na summite Európskej únie (EÚ) v nedeľu 23. októbra je očakávaná ako samozrejmosť a nevie si predstaviť, ako by Slovenská republika odôvodnila jej neprítomnosť. Ak však prezident vo štvrtok 19. októbra odvolá vládu, situácia sa bude komplikovať. Uviedla to v dnešnom rozhovore pre denník Sme.
"Na rokovaniach eurozóny sú prítomní premiéri, posty sú nezástupné a bez sprievodu. Rokovací jazyk je angličtina a je možnosť použiť francúzštinu, nemčinu či španielčinu, ktoré sa prekladajú do angličtiny. Je to vždy na úrovni premiérov s výnimkou Francúzska, kde má prezident iné kompetencie. Pokiaľ vo štvrtok pán prezident odvolá vládu, nastane otázka, kto pôjde na summit," vyhlásila Radičová. Odmietla však komentovať, či tým narážala na možné komplikácie v prípade, že by na summite Slovensko reprezentoval prezident Ivan Gašparovič.
Vláda podľa nej musí plniť tri aktuálne priority. "Rokovania v Bruseli, kde sa to láme. Chceme chaos, chaotický bankrot a pád bánk a nastúpenú recesiu? Alebo regulovaný bankrot a isté možné opatrenia na utlmenie recesie? Vláda musí mať kompetenciu na rokovania v Bruseli," vyhlásila. "Po druhé: pre budúcnosť Slovenska treba štátny rozpočet s úspornými opatreniami a rozpočtové provizórium by znamenalo vyšší deficit. A po tretie: treba pripraviť prípadné protikrízové opatrenia," dodala s tým, že nech sa prezident s predsedami strán dohodne akokoľvek, "vláda musí mať minimálne tieto kompetencie až do 10. marca, nech už v nej bude sedieť ktokoľvek". "Poverenie niekoho iného a uchádzanie sa o dôveru v parlamente nie je stabilizujúcim prvkom," zdôraznila Radičová.
Zároveň naznačila, že po marcových parlamentných voľbách je relatívne malá šanca, že by pokračovala na poste predsedníčky vlády. "Voľby nanovo nakreslia silu rovnakých politických strán s tými istými postojmi. SaS spolu s SNS majú rovnaký postoj k európskym témam. Spojenec bývalých troch vládnych strán v európskych témach je paradoxne Smer. Obávam sa, že neexistuje hranica medzi svetmi slovenskej a európskej politiky. Výsledkom môže byť ľavo­pravý konglomerát, alebo čistá vláda Smeru. Toto chce asi iný typ premiéra," povedala. Dodala, že osobne si nevie predstaviť spoločnú vládu s Robertom Ficom, nechcela však odpovedať na otázku, či v budúcnosti vylučuje aj spoločnú vládu SDKÚ-DS a Smeru-SD.
Na otázku, či chce byť volebnou líderkou SDKÚ-DS v nasledujúcich voľbách, odpovedala, že najprv by sa tejto pozície musel vzdať Mikuláš Dzurinda, ktorému patrí automaticky, ako predsedovi strany. O tejto otázke, ale aj ďalších, týkajúcich sa jej pôsobenia v strane, sa chce rozprávať najprv s Dzurindom a potom, v sobotu 22. októbra, v orgánoch SDKÚ-DS.
Čo sa týka pádu vlády, podľa Radičovej by sa problémy množili aj v prípade, že by dokázala prekonať aktuálny problém s eurovalom. "Spolupráca s ministrami z SaS bola vždy veľmi korektná, rovnako rozhovory s Richardom. On je veľmi neústupčivý. Veľmi. A to je v politike vážny problém. Často použil na koaličnej rade veto a ďalej ani nerokoval, čo určite dráždilo koaličných partnerov. A vidíte: keď som prvýkrát použila veto ja, stala som sa terčom. Richard na mňa pálil ako na hlavného vinníka, dokonca vydierača. Myslím, že sa z toho prebudí," uviedla Radičová.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies