Ak poistenec poverí inú osobu na prevzatie potvrdenia, musí ju splnomocniť

NETKY.SK • 12 December 2016, 10:00 • 2 min
Ak poistenec poverí inú osobu na prevzatie potvrdenia, musí ju splnomocniť

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje poistencov, že ak potrebujú niektoré z potvrdení, napr. potvrdenie o období vyplácania nemocenskej dávky a nemôžu si poň prísť do pobočky osobne, môžu na tento úkon splnomocniť inú osobu. Podmienkou však je, že ju poistenec musí vopred splnomocniť.

slovakia

left justify in out

Splnomocnenie nemusí byť overené notárom, musí byť však podpísané a obsahovať osobné údaje splnomocniteľa, splnomocnenca a predmet záležitosti. Údaje z informačného systému totiž SP môže podľa zákona o sociálnom poistení poskytnúť na požiadanie priamo osobe, ktorej sa týkajú. Ak sa občan nemôže dostaviť do pobočky osobne, stačí, keď ju písomne alebo telefonicky požiada o poslanie daného potvrdenia poštou, alebo elektronicky cez webovú stránku a kontaktný Formulár pre otázky.

 

O potvrdenie je možné požiadať tiež telefonicky Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne na t. č. 0906 171 989. Inej osobe aj z hľadiska ochrany osobných údajov poskytne SP potvrdenie len so súhlasom fyzickej či právnickej osoby na základe splnomocnenia, ktorej sa tieto údaje priamo týkajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies