Ak parlament nezasadne, zákaz vychádzania uplynie dva dni pred silvestrovskými oslavami

NETKY.SK • 24 December 2020, 11:11 • 2 min
Ak parlament nezasadne, zákaz vychádzania uplynie dva dni pred silvestrovskými oslavami

BRATISLAVA - Všetky obmedzenia základných práv nariadené v rámci núdzového stavu, medzi nimi aj zákaz vychádzania, strácajú platnosť uplynutím núdzového stavu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom vedúci Katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave Marián Giba. Núdzový stav sa na Slovensku končí v utorok (29. decembra).

 

Predĺženie núdzového stavu musí odobriť parlament

Viacerí koaliční poslanci Národnej rady SR (NR SR) či ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) však nevylúčili, že sa poslanci do 29. decembra zídu v parlamente a platnosť núdzového stavu predĺžia.

 

img

Giba ďalej vysvetlil, že platná právna úprava nepripúšťa predĺženie núdzového stavu nad 90 dní. „Keby sa stalo to, že po uplynutí núdzového stavu bude tento po niekoľkých hodinách či desiatkach hodín formálne nanovo vyhlásený aj s rovnakými obmedzeniami, dostaneme sa do neželaného stavu, kde možno text ústavného zákona nebude formálne porušený, ale bude obídený jeho účel a zmysel,” ozrejmil ústavný právnik.

 

Formálne by podľa neho nešlo o predĺženie, ale o vyhlásenie „nového” núdzového stavu. „Fakticky by však išlo o predĺženie núdzového stavu,” doplnil.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite si, aké opatrenia platia od soboty a aké výnimky sú vyňaté zo zákazu vychádzania

 

Zákaz vychádzanie uplynie v utorok
Zároveň zdôraznil, že uplynutím núdzového stavu by opatrenia účinné od soboty (19. decembra) stratili záväznosť, nanajvýš by bolo podľa jeho slov možné urobiť „len morálny apel ďalej sa nimi riadiť v záujme zodpovednosti a ochrany nás všetkých”.

 

img

 

„Keby sa s malým prerušením formálne vyhlásil nový núdzový stav a znova by sa zaviedli rovnaké opatrenia, potom by opäť platili záväzne. Nedá sa tiež vylúčiť, že sa medzi sviatkami zíde parlament a ,napochytro' schváli nejakú novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorá umožní núdzový stav predĺžiť. Je škoda, že vôbec tieto otázky musíme riešiť, lebo od marca bolo dosť času pripraviť, náležite prediskutovať a v riadnom legislatívnom konaní schváliť novelizáciu tohto ústavného zákona,” myslí si Giba.

 

Tým by sa podľa neho mohlo reagovať na situáciu, v ktorej sa Slovensko nachádza, „bez toho, aby vznikal dojem chvatnej práce a s ním nevyhnutne spojená pachuť”.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér Matovič pozýva ľudí, aby sa k nemu pridali do "klubu bláznov". Na ktorú stranu sa postavíte vy?

 

Parlament vo štvrtok (17. decembra) rozhodol, že o vládnych návrhoch týkajúcich sa núdzového stavu bude hlasovať na najbližšej schôdzi, ktorú zvolá predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

 

Podľa vládnej novely ústavného zákona by bolo možné núdzový stav v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas predĺžiť najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane.

 

S predĺžením núdzového stavu však bude musieť súhlasiť parlament, a to do 20 dní od prvého dňa jeho predĺženia. Z navrhovanej vládnej novely zákona o ústavnom súde zasa vyplýva, že Ústavný súd SR by mohol preskúmať rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies