Ak Paríž zvládne ME 2016, priblíži si OH 2024

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 10:35 • 2 min
Ak Paríž zvládne ME 2016, priblíži si OH 2024

PARÍŽ - Úspešné zvládnutie tohtoročných majstrovstiev Európy vo futbale môže Parížu výrazne pomôcť v uchádzaní sa o olympijské hry v roku 2024. Myslí si to prezident Francúzskeho olympijského výboru Denis Masseglia.

slovakia

left justify in out

Paríž by sa rád stal hostiteľom najlepších svetových olympionikov presne po 100 rokoch. Dvakrát v histórii bola francúzska metropola dejiskom olympijských hier - v rokoch 1900 a 1924. V kandidátskom boji však bude mať zdatných konkurentov - Budapešť, Los Angeles a Rím. O dejisku OH 2024 rozhodnú členovia Medzinárodného olympijského výboru v septembri 2017.


Pred Parížom stojí v súvislosti s tohtoročnými majstrovstvami Európy vo futbale neobyčajne náročná výzva. Novembrové teroristické útoky, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a ďalšie stovky utrpeli väčšie či menšie zranenia, urobili z francúzskej metropoly nebezpečné miesto pre život. Organizátori kontinentálneho futbalového šampionátu dobre vedia, že podcenenie bezpečnostných opatrení neprichádza do úvahy. ME 2016 bude počas celého jedného mesiaca (10. 6. - 10. 7.) hostiť nielen Paríž, ale celkovo desať francúzskych miest. Všade tam musí byť bezpečnosť účastníkov na prvom mieste. Rovnako ako na nedávnom parížskom maratóne či troch súbojoch ostro sledovanej ragbyovej série Six Nations na národnom štadióne Stade de France. "Je pre nás dôležité zistenie, že nami nastavené sprísnené bezpečnostné opatrenia sú momentálne tie najlepšie a že maratón sa skončil úspešne," povedal Masseglia. Zároveň pripomenul, že moderná doba so sebou prináša množstvo negatívnych faktorov a že atmosféra strachu z terorizmu je takpovediac súčasťou nášho žitia. "Už nejaký ten čas žijeme s pocitom obáv o svoju bezpečnosť. Úplne vymazať z našich hláv sa to nedá," pokračoval Masseglia.


Snaha Parížanov o pridelenie olympijských hier mestu na Seine trvá už niekoľko desaťročí. V rokoch 1992, 2008 a 2012 to zakaždým nevyšlo, najmä tesná prehra s Londýnom o OH 2012 spôsobila v radoch prívržencov francúzskej kandidatúry veľké sklamanie. Aj preto sa teraz otcovia projektu zhodli na tom, že musí mať silnú podporu bývalých skvelých športovcov. Medzi lídrov parížskej kandidatúry na OH 2024 by mali patriť Bernard Lapasset, Guy Drut či Tony Estanguer. Lapasset je prezident Svetového ragby a bývalý šéf Francúzskej federácie ragby, Drut je olympijským víťazom v behu na 110 m prek. z Montrealu 1976 a kajakár Estanguet bol svojho času najväčším rivalom Slováka Michala Martikána v boji o olympijské zlato z divokej vody. Jeho tri zlaté olympijské medaily sú unikátom. Parížania zapojili aktívnych športovcov aj do procesu hľadania vlajkonosiča pre otvárací a záverečný ceremoniál na tohtoročných OH v Riu de Janeiro. Každá z 26 športových federácií, ktorá bude mať zastúpenie na OH 2016, mala nahlásiť mená dvoch športovcov, spomedzi ktorých sa vyberie jeden, ktorému pripadne honor defilovať s vlajkou svojej krajiny. Vlajkonosič teda vzíde z volieb 52 francúzskych športovcov. Rozhodnutie sa očakáva v júli a medzi horúcich kandidátov na túto poctu patrí basketbalista Tony Parker, ako aj džudista Teddy Riner. Osemnásobný majster sveta a olympijský víťaz z Londýna 2012 v kategórii nad 100 kg bude zápoliť už na svojej tretej olympiáde. "Chcem si užiť slávu s vlajkou, lebo sú to výnimočné momenty. Olympijské hry sú snom a vrcholom snaženia každého správneho športovca. Viac k tomu ani netreba dodávať," uviedol Riner. Vyše dvojmetrový obor pôvodom z exotického ostrova Guadeloupe si okrem úspešnej obhajoby zlatej medaily v Riu de Janeiro želá aj vydarenú kandidatúru Paríža na OH 2024. "Keď prijali rozhodnutie o víťazstve Londýna, moje srdce krvácalo. Paríž v roku 2024 bude dobrou voľbou pre budúcnosť, ale aj pre mladých ľudí či celé Francúzsko," zakončil 27-ročný Riner.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona