Pri voľbe stravovacieho režimu by sme mali dobre zvážiť, či je pre nás skutočne vhodný.
V poslednom období sa roztrhlo vrece s mnohými „dobrými“ radami, ako zdravo žiť. Mala by však platiť zásada takzvaného zdravého sedliackeho rozumu, nie len bezmyšlienkovité nasledovanie výživových trendov. Mohli by ste si tým totiž uškodiť.
Je samozrejmé, že vyvážená a racionálna strava v kombinácii s primeraným pohybom je žiadúca. Ak si chceme zachovať zdravie, zanedbávať by sme to rozhodne nemali. Je však nezmysel vysadiť potraviny, na ktoré je telo zvyknuté len preto, že sa o tom píše v „múdrych knihách“. Reč je momentálne najmä a laktóze a lepku.
V súčasnosti sa veľa hovorí o celiakii a intolerancii laktózy. Ide o ochorenia imunitného systému, ktoré spôsobujú nedostatok enzýmov spracovávajúcich konkrétne látky v potravinách, čo následne vedie k nepríjemným zdravotným komplikáciám v rámci trávenia.
Všetky tie upozornenia na potravinách či v jedálnych lístkoch „lacto free“ a „gluten free“ v nás môžu evokovať, že podobných ochorení je okolo nás nesmierne množstvo a môžu teda ohrozovať aj nás. Preto sa mnohí rozhodnú, že zo svojich jedálničkov lepok aj laktózu preventívne vysadia. To je však veľká chyba!
Pravda je taká, že skutočne potvrdenú intoleranciu na obilie, teda lepok, má približne len jedno percento populácie. Všetci ostatní by sa mali vrátiť k pestrej strave zahŕňajúcej tak lepok, ako aj laktózu a všetky ostatné potraviny, ktoré im skutočný zdravotný problém nespôsobujú. Ak sa totiž budeme cielene určitým zložkám stravy vyhýbať, v budúcnosti sa skutočne môže stať, že ich naše telo bude odmietať. "Potraviny, ktoré nemôžem jesť, by som mal postupne začať zaraďovať. Inak sa začne škála potravín, ktoré nemôžem jesť, rozširovať," tvrdí výživová poradkyňa Mária Vilánková.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies