Ak na Ukrajine tento týždeň nevznikne nová koalícia a vláda, Porošenko rozpustí parlament

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 15:27 • 2 min
Ak na Ukrajine tento týždeň nevznikne nová koalícia a vláda, Porošenko rozpustí parlament

KYJEV - Predstaviteľ ukrajinského prezidenta v parlamente Stepan Kubiv dnes upozornil, že Petro Porošenko má právo rozpustiť Najvyššiu radu, ak počas tohto týždňa nebude vytvorená nová koalícia v parlamente a nová vláda.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom agentúra RIA Novosti. Spresnil, že nová parlamentná koalícia a vláda sa musia zamerať na realizáciu reforiem, implementáciu asociačnej zmluvy s EÚ, spoluprácu s Medzinárodným menovým fondom a boj s korupciou.

 

Ak k vzniku koalície a vlády nedôjde, parlament bude rozpustený, upozornil Kubiv na dnešnom zasadnutí dohodovacej rady predsedov poslaneckých klubov a skupín. Politická kríza na Ukrajine vypukla vo februári, keď parlament pri hlasovaní o vyslovení nedôvery premiérovi Arsenijovi Jaceňukovi nečakane podporil vládny kabinet, čo však následne viedlo k rozpadu parlamentnej koalície.

 

Vznikla tým patová situácia, keď poslanci odmietali spolupracovať s kritizovaným premiérom, ale k jeho odvolávaniu by sa v súlade so zákonom mohli vrátiť až v septembri. V snahe zabrániť prehlbovaniu krízy premiér Jaceňuk uplynulú nedeľu oznámil, že podáva demisiu, ktorú tento utorok dostane na prerokovanie a schválenie plénum parlamentu.

 

Očakáva sa, že už v utorok by mala vzniknúť aj nová parlamentná koalícia. Mal by ju tvoriť Jaceňukov Ľudový front a prezidentský Blok Petra Porošenka spolu s nezaradenými poslancami, bez ktorých by tieto dve strany nemali minimálne požadovaných 226 poslancov. Hlavným nominantom na rolu premiéra je súčasný predseda parlamentu Volodymyr Hrojsman.

 

Hrojsman dnes v parlamente vyhlásil, že jeho vláda bude proreformná a schopná obnoviť hospodársky rast, stabilizovať situáciu v krajine, efektívne spolupracovať s medzinárodnými finančnými inštitúciami a "postarať sa o roľníkov, baníkov a všetkých radových Ukrajincov".

 

Viceprezident USA Joe Biden i nemecká kancelárka Angela Merkelová sa Jaceňukovi poďakovali za prácu, ktorú vykonal vo funkcii predsedu ukrajinskej vlády. Merkelová v nedeľňajšom telefonáte ocenila Jaceňukov prínos pri realizácii ekonomických reforiem a ochrane nezávislosti a bezpečnosti Ukrajiny.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však dnes vyhlásil, že Jaceňuk "sa nepreslávil veľkým prínosom pre normalizáciu vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou či aspoň nejakým (prínosom) pre urovnanie v Donbase".

 

Peskov pripomenul, že pre Rusko je dôležité to, že minské mierové protokoly o spôsoboch urovnania situácie na východe Ukrajiny v mene ukrajinského vedenia podpisoval prezident Porošenko.

 

"My, tak ako aj predtým, dúfame, že Kyjev splní tie záväzky, ktoré na seba vzal (pri podpise minských protokolov)," vyhlásil Peskov v odpovedi na otázku, či demisia Jaceňuka, ktorý bol k Moskve veľmi kritický, prinesie zmenu v kvalite vzťahov medzi oboma štátmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona