Ak Mária Kolíková odstúpi, zastavia sa všetky pozitívne navrhované zmeny, tvrdí organizácia Via Iuris

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 09:59 • 2 min
Ak Mária Kolíková odstúpi, zastavia sa všetky pozitívne navrhované zmeny, tvrdí organizácia  Via Iuris

VIA IURIS je občianske združenie, ktoré od roku 1993 pomáha ľuďom obhajovať svoje práva a zúčastňovať sa na rozhodovaní o veciach verejných.

slovakia

left justify in out

V prípade, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odstúpi z jej postu, je možné, že sa zastavia aj všetky pozitívne navrhované zmeny. Pre agentúru SITA to Uviedla to výkonná riaditeľka mimovládnej organizácia Via Iuris Katarína Batková, ktorá zhodnotila prvý rok ministerky Kolíkovej vo funkcii.

Podľa organizácie patrí Mária Kolíková k najviditeľnejším a najproduktívnejším ministrom vlády Igora Matoviča (OĽaNO).

 

 

„Od prvých dní je evidentné, že do funkcie ministerky prišla s jasnou predstavou zrealizovať zámery, ktoré sú obsiahnuté v programovom vyhlásení vlády,“ skonštatovala  výkonná riaditeľka orhganizácie Batková. Organizácia pozitívne vníma prijaté zmeny týkajúce sa spôsobu voľby a obsadzovania Súdnej rady SR, zmeny týkajúce sa obsadzovania postov na Ústavnom súde SR, ako aj zavedenie vekovej hranice u sudcov všeobecných súdov na 67 rokov.

Naopak kritická je Via Iuris k zavedeniu vekového cenzu v prípade sudcov Ústavného súdu SR, k možnosti odvolať nominantov súdnej rady bez dôvodu, ako aj k rozšíreniu kompetencií rady vo vzťahu k dohliadaniu vo veciach majetkových pomerov sudcov.

 

"Od začiatku som sa usilovala najmä naplniť náš záväzok v oblasti spravodlivosti, ktorým je obnova dôvery v právny štát a zabezpečenie, aby zákon a spravodlivosť platili pre každého rovnako," uviedla Mária Kolíková na sociálnej sieti.

 

 

„Sme presvedčení, že ak má túto kompetenciu súdna rada vykonávať riadne, potrebuje výrazne navýšiť svoje personálne kapacity. Ako problematické vnímame tiež to, že v ústave je explicitne zakotvený zákaz ústavného súdu preskúmavať súlad ústavného zákona s ústavou,“ doplnila Batková. Vo vzťahu k celej vláde Igora Matoviča vníma Via Iuris ako veľmi problematické, že skrátené legislatívne konanie „sa stalo prakticky normou počas uplynulého roka a týka sa to aj niektorých zákonov z oblasti spravodlivosti“.

 

Súvisiaci článok: Igor Matovič myslí na svoje urazené ego a osobnú pomstu, tvrdí Ondrej Dostál

 

 „Nesúhlasíme s niektorými sudcami a inými právnikmi, ktorí hovoria o neprimeranom zásahu exekutívy a legislatívy do súdnictva, pretože definovanie rámca súdnictva je plne v kompetencii výkonnej a zákonodarnej moci,“ vysvetlila Batková.

 

img

 

Dodala, že pre zvýšenie dôveryhodnosti súdnictva v očiach verejnosti je dôležité, aby zmeny akceptovala väčšinou zainteresovaných aktérov, inak môže dôjsť k tomu, že dôsledkom nestotožnenia sa so zmenami môže byť až obmedzenie prístupu k spravodlivosti.

 

Súvisiaci článok: SaS nepodporí návrhy, za ktorými je očividná osobná pomsta Igora Matoviča

Kolíková už viackrát deklarovala, že je pripravená odísť zo svojej funkcie, ak neodstúpi predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). V nedeľu 21. marca hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti oznámilo, že Matovič odíde, ak spolu s ním odstúpia aj viacerí členovia vlády, vrátane Kolíkovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies