Ak Kyjev svoj dlh nesplatí, pred koncom roka sa Rusko obráti na súd

NETKY.SK • 9 December 2015, 21:39 • 2 min
Ak Kyjev svoj dlh nesplatí, pred koncom roka sa Rusko obráti na súd

MOSKVA - Rusko je pripravené podať tesne pred koncom roka žalobu na Ukrajinu v prípade, že dlh splatný 20. decembra Kyjev nevyrovná. Povedal to dnes ruský minister financií Anton Siluanov. Informovala o tom agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Ako Siluanov uviedol, ak Kyjev nesplatí dlh v hodnote 3 miliardy USD (2,74 miliardy eur) do posledného centu, Rusko sa obráti na arbitrážny súd. "Naše kroky budú jednoduché. Ukrajina má svoj dlh splatiť k 20. decembru. Ak tak neurobí, bude mať ešte 10 dní na vyrovnanie záväzkov. Potom si naše nároky začneme uplatňovať súdnou cestou," dodal.

 

Minister upozornil, že ani jeden z medzinárodných partnerov neposkytol Rusku za ukrajinský dlh záruky. Už skôr povedal, že USA to oficiálne odmietli a najnovšie ruského prezidenta Vladimira Putina informoval, že Európska únia neoficiálne uviedla, že ani Brusel garancie neposkytne. "Pred časom sme dali najavo, že sme pripravení umožniť Ukrajine splácať dlh počas troch rokov. Žiadali sme ale garancie, či od USA, Európskej únie alebo niektorej z veľkých finančných inštitúcií. Nikto nám takéto záruky nechcel dať," uviedol Siluanov.

 

Podľa ruského premiéra Dmitrija Medvedeva skutočnosť, že Spojené štáty či iné západné krajiny odmietli garancie poskytnúť, potvrdzuje, že pochybujú o solventnosti ukrajinskej ekonomiky. Zároveň zdôraznil, že ruská vláda nemieni od splatenia dlhu ustúpiť. "Sú povinní tento úver splatiť. V tomto je naša pozícia nemenná," povedal Medvedev. Ako však dodal, predpokladá, že Ukrajina dlh nesplatí. "Mám taký pocit, že to nesplatia, pretože sú to podvodníci. Požičali si peniaze, teraz ich odmietajú vrátiť," dodal Medvedev, podľa ktorého sa však ruská vláda s takouto situáciou nezmieri a záležitosť bude riešiť súd.

 

Úver vo výške 3 miliardy USD poskytlo Rusko Ukrajine v decembri 2013, keď v tejto hodnote kúpilo ukrajinské dlhopisy. Moskva tak urobila po tom, ako vtedajšia proruská ukrajinská vláda a Európska únia nepodpísali asociačnú dohodu.

 

Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v polovici decembra 2013 podpísali dohodu, v rámci ktorej Rusko poskytlo Ukrajine zľavu z ceny na dodávky plynu a prisľúbilo podporiť ekonomiku sumou 15 miliárd USD. Koncom decembra Rusko kúpilo dlhopisy za 3 miliardy USD. Vo februári 2014 však došlo k zosadeniu Janukovyča a ďalších 12 miliárd USD už Rusi neposkytli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies