Ak kontrola eurofondov na výskum potrvá dlho, hrozí, že prepadnú, varuje Pellegrini

NETKY.SK • 14 August 2017, 18:16 • 2 min
Ak kontrola eurofondov na výskum potrvá dlho, hrozí, že prepadnú, varuje Pellegrini

BRATISLAVA - Dnešné rozhodnutie ministra školstva zrušiť výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSV) a prehodnotiť už uzavretú výzvu na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC) je jediným možným riešením v súčasnej situácii. Ak celý proces prehodnocovania a kontroly bude trvať príliš dlho, zvyšuje sa riziko, že Slovensko príde o prvé prostriedky z európskych peňazí na konci tohto roku. Uviedol to dnes podpredseda vlády pre investície a informatizáciu SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na dnešné opatrenia, ktoré predstavil minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS). Ministerstvo školstva zruší eurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSV). Zároveň v najbližšom období vypíše novú. Taktiež zruší aktuálnu databázu hodnotiteľov eurofondových projektov a v septembri vypíše výzvu na nových hodnotiteľov. Zároveň sa zmení systém vyhodnocovania projektov.

 

Plavčan chce zrušiť eurofondovú výzvu na DSV a vybrať nových hodnotiteľov projektov

 

„Všetci tí, ktorí oddnes začnú na tejto veci robiť, tak musia naozaj robiť dňom i nocou, pretože každý jeden deň, o ktorý predlžujeme tieto lehoty, odďaľujeme samotné rozhodnutie EK v tejto veci a odďaľujeme hladký priebeh platieb pre SR za rok 2017, čiže riziko je veľké,“ dodal Pellegrini.

 

Podpredseda vlády zároveň odkázal Plavčanovi, aby nehľadal chyby u svojich predchodcov. „Ak je niekto na rezorte jeden a pol roka, je plne zodpovedný za to, čo sa na rezorte deje,“ zdôraznil Pellegrini.

 

Niektorí opoziční politici dnes vyzvali Pellegriniho, aby jeho úrad prevzal krízové riadenie nad operačným programom výskum a inovácie. Podľa Pellegriniho však úrad nemá takéto kompetencie. „Pani poslankyne a páni poslanci nedali nášmu úradu takú právomoc, aby sme pri takýchto typoch pochybenia alebo vážnych nedostatkoch mohli prevziať takúto nútenú správu,“ dodal.

 

Tú môže podľa jeho slov úrad prevziať iba v tom prípade, ak sa čerpanie eurofondov odkloní za predchádzajúci kalendárny rok o viac ako 20 percent od záväzného plánu. To znamená, že prvýkrát tak budú môcť spraviť až vo februári budúceho roka na základe výsledkov čerpania akčného plánu za rok 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona