Ak škodu spôsobí neznáme vozidlo, preplatí sa len škoda na zdraví

NETKY.SK • 26 Október 2010, 12:30 • 2 min
Ak škodu spôsobí neznáme vozidlo, preplatí sa len škoda na zdraví

Ak škodu spôsobí neznáme vozidlo, preplatí sa len škoda na zdraví

slovakia

left justify in out

img

Ak škodu spôsobí neznáme vozidlo a vodič z miesta nehody ujde, poškodený má nárok len na preplatenie škody na zdraví a za usmrtenie. Túto škodu si možno uplatniť v Slovenskej kancelárii poisťovateľov.
Každú takúto nehodu, zdôrazňuje Petra Greksová z Allianz-Slovenskej poisťovne, je potrebné nahlásiť polícii, aby ju mohol poškodený v Slovenskej kancelárii poisťovateľov preukázať. Pri škode spôsobenej neznámym vozidlom nemá poškodený nárok na preplatenie škody na majetku.
Škodovú udalosť možno do poisťovne nahlásiť písomne alebo telefónom. Havárie, ktoré sa stali na Slovensku, je potrebné do poisťovne nahlásiť do 15 dní a zahraničné nehody do 30 dní.
Keďže výšku škody možno len málokedy presne odhadnúť a nikto nemôže vedieť, ako je poškodený motor a iné súčasti, je lepšie zavolať políciu ku každej nehode. Vinník síce v takomto prípade musí automaticky zaplatiť pokutu, ale dá sa takto predísť tomu, že poisťovňa bude robiť problémy s preplatením škody. Preto je nevyhnutné žiadať od polície protokol o nehode. Kto políciu nezavolá, mal by si pre istotu celú nehodu nafotiť, tak, aby bolo jasné, kto bol na vine. Zároveň by vinník mal dať poškodenému všetky údaje o vozidle a o sebe. V prípade, že nehodu videlo viacero ľudí, poškodený by si mal zapísať ich mená, adresy a telefónne čísla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies