Ak Grécko opustí eurozónu, musí odísť aj z EÚ, tvrdí Európska komisia

NETKY.SK • 4 November 2011, 23:02 • 2 min
Ak Grécko opustí eurozónu, musí odísť aj z EÚ, tvrdí Európska komisia

Ak Grécko opustí eurozónu, musí odísť aj z EÚ, tvrdí Európska komisia

slovakia

left justify in out

img

Grécko nemôže opustiť eurozónu bez toho, aby v súlade so základnými zmluvami o Európskej únii neopustilo aj úniu, upozornila dnes na pravidelnom brífingu s novinármi hovorkyňa Európskej komisie Karolína Kottová.
"Zmluvy iba potvrdzujú to, čo sme tu už raz povedali a to, že podľa nich je nemožné opustiť eurozónu bez zrušenia členstva v Európskej únii a toto je súčasná situácia," odpovedala hovorkyňa EK na otázky novinárov bez toho, aby konkrétne menovala nejakú členskú krajinu EÚ.
Stanovisko Európskej komisie prichádza po tom, ako grécka vláda oznámila zámer uskutočniť referendum o dohode o záchrannom balíku pre Grécko, prijatej na summite eurozóny z 26. októbra. Po tomto oznámení sa juhoeurópska krajina dostala pod silný politický tlak zo strany ostatných štátnikov EÚ. Naposledy dostal grécky premiér Jorgos Papandreu ultimátum počas stredajšieho večerného stretnutia s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. V predvečer summitu skupiny G20 v Cannes sa od nich dozvedel, že jeho krajina nedostane ani eurocent zo sľúbenej osemmiliardovej pomoci, kým nepotvrdí splnenie daných záväzkov. Osem miliárd eur malo do Atén putovať už v novembri a pre vládu sú to viac ako vítané peniaze na pokrytie bežných výdavkov. V podaní Sarkozyho a Merkelovej plánované grécke referendum je ohrozením daných záväzkov.
Avšak podľa predstaviteľov Európskej komisie Grécko má svoje miesto v menovej únii a doteraz prijaté riešenia považuje za jediný možný kľúč pre východisko z neľahkej dlhovej situácie, v ktorej sa táto krajina ocitla.
"Vidíme miesto Grécka v rámci eurozóny a boli prijaté potrebné opatrenia na jeho udržanie v tomto združení. A kým sa snažíme túto situáciu riešiť, nie sú pre nás platné nijaké iné návrhy," upozornila Kottová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies