Ak Gréci povedia "nie", budú sa musieť vzdať eura

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 11:58 • 2 min
Ak Gréci povedia "nie", budú sa musieť vzdať eura

BERLÍN - Grécko sa bude musieť vzdať eura, ak v nedeľňajšom referende v krajine zvíťazia odporcovia dohody Atén so zahraničnými veriteľmi o reformách výmenou za pomoc.

slovakia

left justify in out

Povedal to šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz pre nemecký rozhlas Deutschlandfunk. "Ak povedia 'nie;, budú musieť po referende zaviesť inú menu," povedal Schulz v rozhovore, ktorý sa nahral vo štvrtok, ale odvysielali ho v nedeľu.


"V okamihu, ako niekto zavedie novú menu, odchádza z eurozóny. To sú prvky, ktoré mi dávajú určitú nádej, že ľudia dnes (v nedeľu, pozn. red.) v referende nepovedia 'nie'," konštatoval šéf Európskeho parlamentu. Jeho vyjadrenia patria k najjasnejším zo strany vysokopostavených predstaviteľov Európskej únie.


Európska centrálna banka (ECB) je pripravená prijať dodatočné opatrenia, ak si to situácia bude vyžadovať, povedal v nedeľu člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure. "Za súčasných okolností, poznamenaných veľkou neistotou v Európe a vo svete, ECB dáva jasne najavo, že ak budeme musieť robiť viac, budeme robiť viac. Nájdeme potrebné nástroje," konštatoval Coeure na ekonomickej konferencii v Aix-en-Provence v južnom Francúzsku. "O našej vôli konať v tejto veci by sa nemalo pochybovať," poznamenal Coeure.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona