Ak dôjde k tvrdému brexitu, spôsob sociálnej ochrany sa nezmení do tohto dátumu

NETKY.SK • 19 August 2019, 07:05 • 2 min
Ak dôjde k tvrdému brexitu, spôsob sociálnej ochrany sa nezmení do tohto dátumu

BRATISLAVA - Ak Británia z EÚ napokon vystúpi bez dohody, v oblasti sociálneho zabezpečenia nenastanú žiadne zmeny minimálne do konca roka 2020.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Britská vláda sa zaviazala, že dovtedy bude pokračovať ochrana sociálneho zabezpečenia na takom stupni ako doteraz. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informuje vo svojej brožúre. Uverejnili ju na svojej facebookovej stránke, poskytujú v nej rôzne informácie o tom, ako sa odchod Veľkej Británie z EÚ bez dohody dotkne rôznych aspektov života, napríklad školstva či zdravotného zabezpečenia.

Slováci, ktorí v Spojenom kráľovstve pracujú, budú mať nárok na započítanie odpracovanej doby do nároku na všetky dávky, vrátane dôchodku, a budú mať oprávnenie poberať všetky príslušné dávky za rovnakých podmienok ako britskí občania. Tými dávkami sú podpora v nezamestnanosti, materská dávka či prídavky na dieťa. "Dôchodky, ale aj ostatné vyplácané dávky, ktoré sú exportovateľné, budú vyplácané aj v prípade, že sa rozhodnú žiť v inom členskom štáte EÚ," uvádza sa v brožúre.

 

img

"Občania SR si zachovajú svoje právo na sociálne a zdravotné zabezpečenie, dôchodky a iné dávky sociálneho zabezpečenia, a ak majú nárok na peňažnú dávku z jedného členského štátu, budú ju môcť získať aj v prípade, že sa rozhodnú žiť v inom členskom štáte," píše sa v dokumente. Súčasne platné ustanovenia sociálneho zabezpečenia sa budú aj naďalej týkať občanov EÚ a štátnych príslušníkov Spojeného kráľovstva v cezhraničných situáciách sociálneho zabezpečenia, ktoré zahŕňajú Spojené kráľovstvo a aspoň jeden členský štát, a to minimálne do konca prechodného obdobia. "V praxi to potom znamená, že do konca prechodného obdobia - 31. december 2020, sa stav v súvislosti so zdravotným a sociálnym zabezpečením nezmení,“ uviedlo ministerstvo.

Riziko odchodu Veľkej Británie bez dohody upravujúcej vzťahy s Európskou úniou vzrástlo po nástupe Borisa Johnsona do kresla premiéra. Johnson patrí k zástancom brexitu, aj tvrdého. Vyrokovanú dohodu s EÚ nepovažuje za dobrú. Dohodu okrem neho odmieta aj britský parlament.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies