Ak chcú vinári väčšiu podporu od štátu, mali by zvýšiť export vína

NETKY.SK • 3 September 2019, 16:01 • 2 min
Ak chcú vinári väčšiu podporu od štátu, mali by zvýšiť export vína

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) sa už roky stretáva s nesprávnym postojom vinárov, ktorí predávajú všetko vyrobené víno na Slovensku a ich záujem o export, budovanie nových obchodných vzťahov, či účasť na medzinárodných výstavách, ktoré agrorezort aj finančne podporuje, je pritom minimálny.

slovakia

left justify in out

Aj preto MPRV očakáva najskôr aktivitu vinárov k rozšíreniu ich vlastných odbytových kanálov a až potom je možné diskutovať o možnostiach rozšírenia podpôr.

 

V reakcii na vyjadrenia Zväzu vinárov a vinohradníkov Slovenska (ZVVS) o nedostatočnej podpore agrorezortu pre tento sektor uviedol Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu MPRV SR. Zároveň dodal, že MPRV podporuje tento sektor rôznymi formami.

Záujmom rezortu pôdohospodárstva je podľa Hrežíka výmeru vinohradov zvyšovať, v dôsledku čoho agrorezort pravidelne hľadá formy podpory vinohradov. Dôkazom toho majú byť aj opatrenia, ktoré v poslednom období ministerstvo vykonalo. MPRV SR má vypracovaný a Európskou úniou schválený Národný podporný program v rámci spoločnej organizácie trhu s vínom pre roky 2019 – 2023.

 

"Slovenskí vinohradníci a vinári majú možnosť čerpať verejné finančné prostriedky z tohto programu na opatrenia, ktoré im umožnia eliminovať straty, zefektívniť výrobu, zlepšiť propagáciu a zvýšiť predajnosť slovenských vín nielen na vnútornom trhu, ale aj v krajinách mimo EÚ. Ročne je na tieto opatrenia alokovaná suma 5 085 000 eur. Určené sú na reštrukturalizáciu vinohradov, investície do vinárskych podnikov, na poistenie úrody vinohradov a propagáciu v členských štátoch EÚ a v tretích krajinách (mimo EÚ),“ pokračoval Hrežík.

Konkrétne opatrenie na reštrukturalizáciu vinohradov vzbudilo podľa agrorezortu záujem u vinohradníkov a každoročne sa len na toto opatrenie čerpá takmer 80 % alokovaných finančných prostriedkov.

 

"Ministerstvo zaradilo podporu vinohradov a vinohradníkov aj do dlho očakávaného opatrenia Zelená nafta, ktoré sa implementuje od tohto roku a táto komodita nové opatrenie výrazne pocíti. Podpora vinohradov predstavuje až 186,96 eur/hektár,“ dodal Hrežík.

 

img

 

Okrem toho ministerstvo podporuje podľa Hrežíka vinárov a vinohradníkom aj ďalšími mechanizmami, napríklad prostredníctvom Programu rozvoja vidieka.

 

"Ako ďalší príklad z roku 2018 môžeme uviesť vyplatenie sektoru vinohradníctva zo štátneho rozpočtu 1 238 tis. eur v rámci odbornej pomoci realizovanej prostredníctvom Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho," priblížil Hrežík.

Agrorezort však súhlasí s tvrdením ZVVS, že akákoľvek nadprodukcia vína v EÚ má často za následok zníženie predajných cien. "Zníženie predajných cien záporne ovplyvní rentabilitu výroby, čo pocítia hlavne malí vinohradníci a vinári,“ uzavrel Hrežík.

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) v utorok uviedol, že obrovské svetové prebytky vína, až 5 miliárd litrov, a s tým súvisiace rekordne nízke ceny vín, likvidujú slovenských vinárov aj vinohradníkov. Ak nebudú mať dobre nastavené portfólio, v najbližších rokoch na to môžu doplatiť. Zatiaľ čo vlády v susedných krajinách na túto situáciu reagujú mimoriadnymi finančnými a podpornými opatreniami, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka žiadosť Zväzu vinohradníkov a vinárov o štátnu pomoc podľa ZVVS zamietlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies