Ak chcú trest smrti, musia odísť z EÚ, hovorí Barroso o Maďaroch

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 10:09 • 2 min
Ak chcú trest smrti, musia odísť z EÚ, hovorí Barroso o Maďaroch

BUDAPEŠŤ - Bývalý predseda EK José Manuel Barroso považuje prípadné zavedenie trestu smrti v Maďarsku za možné, no iba ak Maďari opustia EÚ.

slovakia

left justify in out

Portugalský expremiér sa tak vyjadril v nedeľu zverejnenom rozhovore pre maďarskú televíziu ATV. Urobil tak v reakcii na nedávne slová maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa vyslovil za potrebu debaty o obnovení popráv v jeho krajine. To sa stretlo s pobúrením vedenia únie. Ako povedal Barroso, "obnovenie trestu smrti jednoducho nie je možné v členskej krajine EÚ, debata o veci bola uzavretá už dávno a všetky členské krajiny v tom majú jasno".


Orbán začiatkom mája povedal, že otázky okolo opätovného zavedenia popráv by mali "zostať v agende", keďže trestanie doživotným väznením ani uzákonenie zásady "trikrát a dosť" podľa neho nepostačujú na odradenie zločincov. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vzápätí tieto vyhlásenia skritizoval a varoval Orbána, že bude s nimi musieť "bojovať". Orbán následne označil možnosť obnovenia vykonávania trestu smrti za záležitosť, o ktorej by mala rozhodovať každá krajina sama, a nie vedenie EÚ. Maďarsko pritom zrušilo úniou zakázané popravy začiatkom 90. rokov po páde komunizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies