FOTO Ak chcú krajiny zabojovať voči šíriacemu sa hladu, budú musieť vyprodukovať dvakrát viac potravín ako doteraz

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 14:34 • 2 min
FOTO Ak chcú krajiny zabojovať voči šíriacemu sa hladu, budú musieť vyprodukovať dvakrát viac potravín ako doteraz

WASHINGTON – Podľa výročnej správy OSN, krajiny ktoré chcú pomôcť pri odstraňovaní hladu z krajín tretieho sveta, narazia na množstvo prekážok s ktorými by sa malo počítať.

slovakia

left justify in out

Veľmi výrazným faktom, ktorý môže najviac ovplyvniť, oddialiť či vôbec dosiahnuť stanovené ciele je vyprodukovanie o 50% viac potravín ako doteraz. Zhoršujúce sa klimatické podmienky a zvýšený tlak na prírodné zdroje budú mať avšak zdrvujúce následky pre planétu.

 

V rámci nadsadenej Agendy 2030, ktorej cieľom je práve ukončiť hlad vo svete do roku 2030, Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo FAO nalieha na lídrov krajín, zapojených do tohto projektu aby prijali potrebné opatrenia, inak sa Agenda minie svojmu cieľu. „Svetová potravinová bezpečnosť by mohla byť skutočne v ohrození, keď vezmeme do úvahy tlak na prírodné zdroje a klimatickú zmenu,“ povedal riaditeľ FAO José Graziano de Silva.

 

OSN vo svojej správe vypichla fakty, ktoré môžu výrazne ovplyvniť celý výsledok Agendy 2030. Svetová populácia neustále rastie, do roku 2050 sa predpokladá nárast obyvateľstva až o 10 miliárd prevažne žijúcich v mestách. V OSN vypočítali, že ak chcú svetoví lídri dosiahnuť cieľ, v každom jednom roku do 2030 budú musieť investovať až 265 miliárd dolárov.

 

S cieľom získavania násobne viac potravín, dôjde vo veľkej miere k odlesňovaniu aby sa získala poľnohospodárska pôda, určená k dopestovaniu plodín, čo zásadne prispeje k zhoršenej kvalite nášho ovzdušia. Podiel lesov na planéte tvorí už len chabých 50% plôch našej planéty. Poľnohospodárstvo si vyžaduje neustále zavlažovanie a spotrebuje hektolitre vody, čo je hlavným dôvodom presídlenia obyvateľstva k povodu riek, ktoré sa čoraz viac stávajú zriedkavejšími a vysychajú.

 

Praktiky poľnohospodárov sú veľmi nešetrné k životnému prostrediu. Aby vyprodukovali čo najviac a „najkrajších“ plodín, prostredníctvom neekologických hnojív neustále kontaminujú pôdu, čo ovplyvnilo 33% všetkej poľnohospodárskej pôdy na svete. Za posledných 50 rokov sa zdvojnásobila produkcia skleníkových plynov a emisií, rozširovanie poľnohospodárstva sa na tomto podieľa až 20% celkovej produkcie splodín vypúšťaných do ovzdušia. 

 

Svet nebude musieť vyprodukovať na dosiahnutie cieľov Agendy 2030 iba dvakrát viac potravín pre ľudí, ale aj pre zvieratá, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou každého poľnohospodárstva. Výročná správa vo svojom závere uviedla, že približne 1,3 miliardy ton, čo predstavuje tretinu všetkých vyprodukovaných potravín pre ľudskú spotrebu, sa každoročne vyhodí alebo iným spôsobom znehodnotí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies