Ak chcete vymeniť svoju zdravotnú poisťovňu, neotáľajte! Na zmenu máte už len štyri dni

NETKY.SK • 27 September 2021, 15:14 • 2 min
Ak chcete vymeniť svoju zdravotnú poisťovňu, neotáľajte! Na zmenu máte už len štyri dni

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) upozorňuje poistencov, že ak majú v pláne zmeniť svoju zdravotnú poisťovňu, na podanie prihlášky majú už len štyri dni.

slovakia

left justify in out

Klienti majú už len 4 dni na to, aby si v prípade záujmu požiadali o zmenu zdravotnej poisťovne. Posledný termín na podanie prihlášky  s účinnosťou od nového roka je štvrtok (30. september). 

 

 

Zdravotnú poisťovňu je možné zmeniť raz ročne. Ako poistencov upozorňuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) na svojom webe, zmenu poisťovne by si mali veľmi dobre zvážiť. Zohľadniť by mali v prvom rade svoj zdravotný stav a z toho vyplývajúcu potrebu zdravotníckych služieb

 

img

 

ÚDZS tiež upozorňuje, aby si verejnosť preverila benefity vybranej poisťovne na jej webovej stránke. Na Slovensku pôsobia tri zdravotné poisťovne – štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a súkromné Dôvera a Union zdravotná poisťovňa. Tie o klientov bojujú práve prostredníctvom rôznych ponúkaných benefitov či programov. 

 

Vrátenie doplatkov za lieky​

Zdravotné poisťovne v týchto dňoch opäť vracajú poistencom peniaze v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky. Viac ako 281 000 poistencom pošlú za druhý štvrťrok tohto roka vyše 5,2 milióna eur. Poistencom ich pripíšu automaticky na účet alebo poukážkou. Nie je potrebné o ne žiadať.

 

img

 

V prípade Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) išlo k začiatku septembra o 160 865 poistencov a sumu vyše 3,3 milióna eur. Z celkového počtu poistencov, ktorí majú na vrátenie doplatku nárok, je 41 967 dôchodcov, 118 814 držiteľov preukazu ŤZP, 71 detí do šesť rokov a 13 detí do šesť rokov so zdravotným postihnutím.

 

Najvyšší doplatok VšZP vráti 12-ročnému poistencovi, ktorý je držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

 

 

Doplatky vracajú aj súkromné poisťovne

Zdravotná poisťovňa Dôvera vracia 108 000 poistencom sumu 1,7 milióna eur. "Z celkového počtu poistencov, ktorí majú na vrátenie doplatku nárok, je 13 728 dôchodcov, 35 561 držiteľov preukazu ŤZP a 58 943 detí do šesť rokov veku," uviedol PR špecialista súkromnej zdravotnej poisťovne Matej Štepianský. Najviac, 12 896 eur, vrátia sedemročnému chlapcovi s ŤZP.

 

img

 

V prípade Union zdravotnej poisťovne ide o 12 765 poistencov a o celkovú sumu 259 142,85 eura. "Čísla sú nižšie, pretože ide o prvé zúčtovanie, v ktorom mali deti do 6 rokov realizované odpustenie doplatku priamo v lekárni. Preto im už domov nebudeme nič vracať," ozrejmila jej hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

 

Z celkového počtu poistencov, ktorí majú na vrátenie doplatku nárok, je 2 126 dôchodcov a 10 637 držiteľov preukazu ŤZP. Najvyšší doplatok vyplatia osemročnému dieťaťu so svalovou dystrofiou, ide o sumu 11 049,12 eura.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies