Ak chcete schudnúť vyvarujte sa týmto chybám

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 11:22 • 2 min
Ak chcete schudnúť vyvarujte sa týmto chybám

BRATISLAVA - Hovorí sa, že ráno je kľúčovou časťou dňa. Niekedy ráno vstanete, a už vopred viete, že toto nebude práve najlepší deň. A potom sú tie iné, lepšie rána. Vtedy už od samého svitania viete, že sa vám bude dariť. Také dni ale nie sú len otázkou náhody.

slovakia

left justify in out

To, aké bude vaše ráno a vlastne celý deň, stojí na vás a vašom počínaní. Niektoré ranné návyky vedú nielen k zlej nálade a nižšej produktivite. Môžu tiež úplne zabíjať vašu snahu o boj s nadbytočnými kilami.

 

O spánku sa niekedy hovorí, že je to fenomén dnešnej doby. Ľudia si začali uvedomovať jeho dôležitosť a s tým ho aj považovať za celkom zásadnú časť dňa. Málo spánku rovná sa hotová katastrofa. To je samozrejme z veľkej časti pravda. Telo, ktoré náhodou nevypol na dostatočne dlhú dobu, nemôže fungovať na jednotku. Ak je vypnuté naopak až príliš dlhú dobu, tiež na tom nie je úplne dobre. To potvrdil okrem iného aj výskum, ktorý v roku 2014 vykonávali vedci z amerického National Center for Biotechnology Information. Pracovali so vzorkou asi 24 tisíc dospelých ľudí a došli k záveru, že ľudia spiaci desať a viac hodín denne majú vyšší BMI (index telesnej hmotnosti) ako ľudia s priemernou dobou spánku okolo sedem hodín.


Hneď ráno po prebudení vypite pohár čistej vody. Skúste si to nacvičiť a naozaj to začať robiť. Keď sa totiž ráno prebudíte, je vaše telo na prahu miernej dehydratácie.

 

Vo vedeckom časopis Plos One bola v roku 2014 publikovaná štúdia, ktorá sa pre zmenu zaoberala vplyvom denného slnečného svitu na index telesnej hmotnosti. Podľa autorov štúdie majú ľudia, ktorí vstávajú za svetla, zvyčajne menšie problémy s nadváhou než tí, ktorí vstávajú do tmy. Je to preto, že organizmus funguje v určitých biorytmoch. Vo chvíli, keď sa dostanete do kontaktu s prirodzeným denným svetlom, telo prejde z útlmu do režimu aktivity, čo má vplyv aj na váš metabolizmus.

 

Raňajky by mala byť vyvážené a komplexné, to znamená, že by mali obsahovať čo najväčšie spektrum živín. Sacharidy napríklad v podobe obilnín, bielkoviny vo forme mliečnych výrobkov, vajec či strukovín a tuky napríklad z orechov, semienok, avokáda alebo masla. K tomu potom pridať trochu ovocia alebo zeleniny a zdravý štart do nového dňa je hotový.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies