Ak chcete mať z detí silné osobnosti, doprajte im toto!

NETKY.SK • 27 Máj 2019, 12:42 • 2 min
Ak chcete mať z detí silné osobnosti, doprajte im toto!

Španielska štúdia poukázala na zaujímavú súvislosť. Pokiaľ chcete svojim deťom zabezpečiť dobré psychické zdravie v dospelosti, teraz by ste im mali dopriať pravidelný kontakt s prírodou.

slovakia

left justify in out

Človek je spätý s prírodou, či si to pripúšťa alebo nie. Jednoducho z nej pochádza. V súčasnosti však žije v mestách až 73 percent obyvateľov Európy a tu akýkoľvek kontakt lesmi, stromami či lúkami chýba. Máme pocit, že životné tempo je rok od roka zdrvujúcejšie. Zdá sa, akoby už takmer každý trpel depresiami, nespavosťou alebo prepracovanosťou. Dnešný svet nám dáva zabrať, už je to raz tak. Čo však môžeme spraviť, aby sa naše deti cítili v dospelosti lepšie?

 

Odborníci z  Barcelona Institute for Global Health zistili zaujímavú vec, ktorou de facto zároveň potvrdili viaceré ďalšie podobne orientované výskumy. Zamerali sa na 3600 dobrovoľníkov, u ktorých pozorovali priebeh ich detstva a následne súčasný spôsob života a ich psychický stav. Dospeli k zaujímavým záverom.

 

img

 

Zdá sa, že to kde a akým spôsobom trávime detstvo má na naše neskoršie prežívanie väčší vplyv, ako by sme mohli predpokladať. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí svoju mladosť trávili mimo miest, respektíve ich rodičia pravidelne brali do prírody, sú v dospelosti psychicky vyrovnanejší a oveľa odolnejší voči depresiám, úzkosti a iným duševným problémom.

 

Vedec Mark Nieuwenhujsen tento fenomén vysvetľuje tak, že ľudský mozog je stále „naprogramovaný“ na život v savanách či džungliach, jednoducho mimo pretechnizovaných metropol, pretože takýto spôsob života vedieme len niekoľko storočí, čo je v porovnaní s dobou, kedy sme žili „pokojne“ v prírode stále veľmi krátko. Z tohto dôvodu môže mozog podobné vzruchy podvedome spracovávať ako stres, čo následne vedie k najrôznejším psychickým problémom.

 

img

 

Napriek tomu, že výsledky štúdie nemožno považovať za stopercentne smerodajné, ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že s podobnými závermi prišli už minimálne tri iné výskumy, zrejme to nemožno brať úplne na ľahnú váhu. Príroda by jednoducho mala byť súčasťou našich životov aj dnes. To nám je prirodzené. Venujte svojim deťom viac času, odložte tablet a vezmite ich na prechádzku do lesa, takto im pomôžete vybudovať lepšiu schopnosť spracovávať stres prameniaci zo života v 21. storočí.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies