Ak chcete, aby vám zabrali lieky proti bolesti, musíte sa dobre vyspať

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 10:08 • 2 min
Ak chcete, aby vám zabrali lieky proti bolesti, musíte sa dobre vyspať

Vedci z Bostonu zistili, že medzi pocitom bolesti a nedostatkom spánku existuje súvislosť.

slovakia

left justify in out

Medzi nami žije veľké množstvo ľudí, ktorí vedia o chronických bolestiach svoje. Spôsobené môžu byť úrazom, operáciou alebo ide o súčasť dlhodobého ochorenia. V niektorých prípadoch sa príčiny dokonca ani nezistia. Každopádne, život v neustálom diskomforte je nesmierne únavný, preto takíto pacienti často siahajú po tlmiacich liekoch. Niekedy sa však môže stať, že bolesť napriek tomu neustúpi. Vedci zistili, prečo.

 

Výskumníci z Bostonskej detskej nemocnice a BIDMC realizovali viaceré pozorovania, na základe ktorých objavili súvislosť medzi nedostatkom spánku a citlivosťou na bolesť. Všimli si, že pokiaľ pacient neodpočíval dostatočný čas, analgetiká u neho nezaberajú. Toto zistenie sa považuje za prelomové, nakoľko by mohlo napomôcť riešiť bolesť efektívnejšie a novými metódami.

 

Ľudia s bolesťami majú, prirodzene, so spánkom veľký problém. Je to ako začarovaný kruh. Pokiaľ sa pre zdravotné ťažkosti nevyspia, lieky nezaberú, preto nemajú šancu si ani na chvíľu vydýchnuť. Organizmu trpiacemu únavou sa znižuje prah bolesti a na bežné lieky vôbec nereaguje.

 

Zistilo sa však aj to, že ak sa podajú povzbudzujúce látky, precitlivenosť klesá. Lekári sa preto na základe štúdie zhodli, že bežnú liečbu bolesti bude potrebné doplniť medikamentami na spánok v noci a povzbudivými látkami v priebehu dňa. Tým by sa efektivita liečby mohla mnohonásobne zvýšiť. Priestor tiež vidia vo vývoji nového lieku, ktorý by zohľadňoval výsledky týchto testov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies