Ak chceme plniť udržateľné ciele, musíme zapojiť súkromný sektor, tvrdí Miroslav Lajčák

NETKY.SK • 26 Október 2018, 06:56 • 2 min
Ak chceme plniť udržateľné ciele, musíme zapojiť súkromný sektor, tvrdí Miroslav Lajčák

ŽENEVA - Napriek tomu, že od prijatia Agendy 2030 v rámci cieľov udržateľného rozvoja napredujeme, situáciu by sme mali ešte zlepšiť.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia vlád a predstavitelia Organizácie Spojených národov musia vedieť ciele udržateľného rozvoja predať ako ktorúkoľvek inú investíciu. Zdôraznil to slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) vo svojom vystúpení na Svetovom investičnom fóre UNCTAD (Konferencia OSN pre obchod a rozvoj).

 

img

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák

Zdroj: SITA

 

Teplotne nadpriemerný rok 2017, zvyšovanie hladiny oceánov, ale aj neustávajúci hlad vo svete podľa šéfa slovenskej diplomacie svedčia o tom, že v tomto smere je potrebná zvýšená aktivita. Tú treba podľa neho hľadať aj v partnerstve so súkromným sektorom. Verejné financie na splnenie týchto cieľov totiž nestačia.

 

"Bez investícií sa však ďaleko nedostaneme," obáva sa Lajčák. Preto je podľa neho potrebné spojiť oblasti, kde sú veľké nedostatky, s potenciálnymi zdrojmi, ktoré má práve súkromný sektor.

 

img

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák

Zdroj: TASR

 

Lajčák informoval aj o svojich aktivitách vo funkcii predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN zameraných na vytvorenie praktických nástrojov na podporu financovania udržateľných zdrojov. Na tento účel zároveň minister vo štvrtok oficiálne spustil webovú stránku Financovanie pre udržateľné ciele, ktorá definuje aj nástroje na mobilizáciu a správne smerovanie investícií do kľúčových sektorov ekonomík s cieľom vytvorenia čo najlepších podmienok pre udržateľný rozvoj vo svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies