Ak chceme do parlamentu dostať konkrétnych kandidátov, treba ich krúžkovať

NETKY.SK • 15 Február 2016, 09:44 • 2 min
Ak chceme do parlamentu dostať konkrétnych kandidátov, treba ich krúžkovať

BRATISLAVA - Do Národnej rady SR sa môžu dostať aj kandidáti na poslancov, ktorí sa na kandidačných listinách svojich politických strán nachádzajú na zdanlivo nezvoliteľných miestach.

slovakia

left justify in out

Ak ich chcete v parlamente, musíte ich krúžkovať. "Kandidátom dávame krúžok. Iné úpravy sú neplatné," uviedlo pre TASR ministerstvo vnútra. Najviac môžeme krúžkovať štyroch kandidátov. Odovzdať môžeme aj menej krúžkov, viac ale nie. Kým pri menšom počte sa na preferenčné hlasy prihliada, pri vyššom nie. Vtedy hlas dostane strana, ktorá je uvedená na hlasovacom lístku v obálke, nie však vybraní kandidáti.

 

Aby sa nami vybraní kandidáti cez preferenčné hlasy dostali do parlamentu, musí ich 5. marca zakrúžkovať dostatočný počet voličov. Na vstup do parlamentu potrebujú najmenej tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre ich politickú stranu alebo koalíciu.

 

Treba si tiež dávať pozor na to, koľko hlasovacích lístkov vkladáme do obálky. Aby bol náš hlas platný, môžeme vložiť len jeden lístok. Musíme si teda vybrať stranu, hnutie či koalíciu, ktorej chcem dať hlas. A v rámci nej si môžeme vybrať, či chceme prideliť krúžky, alebo nie. Ak do obálky vložíme viac ako jeden lístok, všetky budú neplatné.

 

Hlasujeme za plentou. Tam vyberieme hlasovací lístok, prípadne udelíme aj preferenčné krúžky a vložíme lístok do obálky. Tú potom vložíme do volebnej schránky. Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, môže vziať so sebou za plentu inú osobu, ktorá za neho lístok vyplní podľa jeho pokynov. Takouto osobou nesmie byť člen okrskovej volebnej komisie.

 

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. "Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur," upozorňuje ministerstvo.

 

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia 5. marca. Kandiduje v nich 23 politických strán, hnutí a koalícií. Budú to v poradí deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Štát vyjdú na 10,7 milióna eur. Hlasovať v nich môžu všetci občania SR, ktorí budú mať v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Oprávnených voličov máme viac ako 4,4 milióna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies