Ak chce volič hlasovať v inej obci, potrebuje hlasovací preukaz

NETKY.SK • 30 Január 2016, 16:12 • 2 min
Ak chce volič hlasovať v inej obci, potrebuje hlasovací preukaz

BRATISLAVA - Občania, ktorí sa chcú zúčastniť na parlamentných voľbách v sobotu 5. marca, ale v čase ich konania nebudú v mieste svojho trvalého bydliska, potrebujú hlasovací preukaz. Ten umožňuje hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Hlasovací preukaz vydáva obec, v ktorej majú trvalý pobyt. Treba oň svoju obec požiadať v jej úradných hodinách. Záujemcovia to môžu urobiť osobne, poštou, elektronicky alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby.

 

Osobne si môžu prísť hlasovací preukaz vybaviť najneskôr posledný pracovný deň pred konaním volieb, teda 4. marca, v úradných hodinách obce. Tá im ho vydá bezodkladne.

 

Poštou a emailom možno požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu najneskôr do 15. februára. Žiadosť musí byť obci doručená do tohto termínu. Musí obsahovať údaje o voličovi - meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a korešpondenčnú adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz.

 

Hlasovací preukaz môže za voliča vybaviť aj splnomocnená osoba. Tá môže preukaz vyzdvihnúť v obci najneskôr 4. marca. Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi, ako je meno a priezvisko, rodné číslo, štátna príslušnosť, adresa trvalého pobytu.

 

Na podanie žiadosti o vydanie hlasovacieho preukazu, ako aj na splnomocnenie je možné použiť tlačivá uvedené na webstránke Ministerstva vnútra SR. Informácie TASR získala z webu ministerstva.

 

Parlamentné voľby budú v sobotu 5. marca. Pôjde v poradí o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Voliť bude môcť viac ako 4,4 milióna občanov. Hlasovať môžu všetci občania SR, ktorí majú v deň hlasovania najmenej 18 rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona